Stav

DEMONSTRANTNI PREPLAVILI CENTRALNE ULICE PRAGA! BORBA PROTIV KOVID DIKTATURE JE POČELA!

U Pragu su održavaju masovne demonstracije protiv kovid diktature, a trgovi i centralne ulice prepune su ljudi.

Češka vlada u ostavci saopštila je da od ponedeljka, 22. novembra, više ne priznaje PCR i antigenske testove, a na manifestacije i da koriste usluge moći će samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19, a preduzeća će biti obavezna da testiraju svoje nevakcinisane zaposlene.

„Od 22. novembra uvodimo taj sistem u ugostiteljstvu i na sportskim i kulturnim manifestacijama. Izuzetak koji može da koristi i test kao potvrdu su deca do 16. godina, osobe koje ne smeju po odluci lekara da se vakcinišu i oni koji nisu još kompletno vakcinisani ali primili su makar jednu dozu”, saopštio je danas na konferenciji za novinare ministar zdravlja Adam Vojteh.

PCR i antigenski testovi poslužiće za proveru zaraznosti u domovima starih i kod klijenata i kod zaposlenih, za posete bolnicama i u zatvorima.

U preduzećima će se testirati jednom nedeljno svi nevakcinisani zaposleni i oni koji su se izlečili od kovida-19 pre više od pola godine, kazao je ministar industrije, trgovine i saobraćaja Karel Haveliček.

„Inspirisali smo se tzv. bavarskim modelom. Nastavićemo i sa testiranjem u školama. Planirali smo dva datuma a posle će se odlučiti šta dalje”, kazao je premijer Andrej Babiš koji očekuje da će sa ovim pooštrenim merama nastaviti i buduća vlada koalicija desnog centra Zajedno i Piratske i stranke i STAN, javlja Beta.

Mere za koje nije neophodno da se uvodi vanredno stanje ili vanredna situacija ostaće na snazi do februara, nada se vlada u ostavci Andreja Babiša, a ovaj model da neke aktivnosti ostanu nedostupne nevakcinisanima i onima koji nisu kovid-19 preležali podržao je i predsednik Češke Miloš Zeman.

Budući ministar zdravlja u novoj vladi Vlastimil Valek, želeo bi međutim da PCR ako ne već antigenski testovi ipak delimično i dalje važe kao potvrda da čovek trenutno nije zarazan i mogućnost da koristi neke usluge i posećuje sportske i kulturne manifestacije.

„Uvereni smo da negativan PCR test garantuje neko vreme da čovek neće ugroziti svoju porodicu. To nije da ja ne mogu da se posle zarazim, već da ne ugrožavam svoju okolinu. Mislimo da treba društvo da spajamo a ne delimo”, kazao je danas Valek.

NultaTačka/SrbinInfo