Sve vesti Svet

DIPLOMATSKI IMUNITET ŠTITI VATIKAN: EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA POKAZAO SVOJU PRAVU SVRHU, ODBACUJUĆI NAVODNE ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA DECE U KATOLIČKOJ CRKVI

Vatikan uživa suvereni imunitet koji ga štiti od tužbi za seksualno zlostavljanje na lokalnim sudovima, presudio je Evropski sud za ljudska prava (ECHR), nakon što je 24 osobe koje tvrde da su žrtve seksualnog zlostavljanja iznele svoje slučaj.

Vrhovni sud je u utorak odbacio slučaj koji je podnelo dvadesetak ljudi koji tvrde da su preživeli seksualno zlostavljanje kao deca od strane katoličkog sveštenstva iz Francuske, Belgije i Holandije.

Navodni preživeli su u početku podnosili grupnu tužbu prvostepenom sudu u Gentu protiv Svete Stolice i nekoliko visokih ličnosti u sveštenstvu 2011. godine, tražeći 10.000 eura (11.600 dolara) odštete za svaku žrtvu zbog „politike ćutanja Crkve po pitanju seksualnog zlostavljanja. ”

Žalilo se na “strukturni problem i nedostatak načina sa kojim se Crkva bavila već poznatim problemom seksualnog zlostavljanja unutar nje“.

ČASNE SESTRE SU SILOVALE DEVOJČICE U FRANCUSKOJ KATOLIČKOJ CRKVI UZ POMOĆ SVETIH PREDMETA, NAPAD NA 330.000 DECE JE PREKRIVEN VELOM TIŠINE, OTKRIVA IZVEŠTAJ

Nešto više od dve godine kasnije, međutim, Gentov sud je rekao da nema nadležnost nad Svetom Stolicom, što je navelo pojedince da svoj slučaj prenesu na najviši evropski sud.

ECHR je u utorak stao na stranu belgijskog suda u presudi 6-1, koja je zaključila da se slaže sa njegovim zaključcima da Sveta Stolica uživa “diplomatski imunitet”.

Prošle nedelje bombastični izveštaj je otkrio da je oko 330.000 dece seksualno zlostavljano od strane sveštenstva katoličke crkve Francuske u razdoblju od 70 godina. Između 2.900 i 3.200 sveštenika i sveštenstva optuženo je za ove napade.

OTKRIVENO! ISTRAGA U FRANCUSKOJ KATOLIČKOJ CRKVI! OD 1950. DO DANAS REGISTROVANO ČAK 3200 SVEŠTENIKA PEDOFILA

Olivier Savignac, šef udruženja žrtava „Parler et Revivre“ („Govori i živi ponovo“), rekao je da se zapanjujuće brojke poistovećuju sa „jednim agresorom na 70 žrtava“, za koji je rekao da je „zastrašujuć za francusko društvo, i za Katoličku crkvu.”

Nakon izveštaja, papa Franjo je izrazio žaljenje zbog ovog otkrića, napomenuvši da je „takođe moja sramota, naša sramota, moja sramota, zbog nesposobnosti Crkve..”, i zamolio francuske biskupe da “nastave sa ulaganjem napora da se slične tragedije više ne ponove.”

Nulta Tačka/RT

O uredniku

Elena Čakar