Sve vesti Svet

DIREKTOR SZO-a IZGOVORIO MOŽDA I NAJVEĆU LAŽ OD POČETKA KORONE: “BROJEVI RASTU U ZEMLJAMA SA NIŽOM STOPOM VAKCINACIJE” – ISTINA JE POTPUNO DRUGAČIJA

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je možda i najveću laž od početka korona histerije koja traje skoro dve godine u celom svetu.

On je rekao da Evropa ostaje epicentar pandemije kovida 19, prijavivši dva miliona novih slučajeva prošle nedelje, što je najveći broj u regionu od početka pandemije.

Na brifingu u Ženevi, u petak direktor SZO je rekao da je iz Evrope takođe prijavljeno skoro 27.000 smrtnih slučajeva prošle nedelje, što je više od polovine svih smrtnih slučajeva od Kovida 19 širom sveta, navodi Glas Amerike.

Tedros je rekao da Kovid 19 raste u zemljama sa nižim stopama vakcinacije u istočnoj Evropi što je potpuni apsurd jer su drastični skokovi u broju obolelih zabeleženi u zemlajma zapadne evrope gde je vakcinisano preko 65-70 pa i 80% stanovništva.

Danska, Holandija, Belgija, Nemačka, Norveška i druge evropske zemlje sa najvišom stopom vakcinacije uvode drastične mere zbog skoka broja obolelih no Tedros to nije primetio.

Doduše, generalni direktor SZO-a je ipak provukao poluistinu rekavši da postoji skok obolelih i u zemlajama sa najvećom stopom vakcinacije.

On je rekao da je to podsetnik da, iako vakcine smanjuju rizik od hospitalizacije, teške bolesti i smrti, one ne zamenjuju potrebu za drugim merama predostrožnosti.

Tedros je naveo da iako vakcine smanjuju prenos korona virusa, one ga ne sprečavaju u potpunosti.

On je rekao da postoje samo dve zemlje koje nisu počele da vakcinišu svoje stanovništvo Eritreja i Severna Koreja, a SZO je postavila cilj da do kraja ove godine potpuno vakciniše 40 odsto stanovništva svake zemlje na svetu.

NultaTačka/Tanjug