Srbija Sve vesti

Direktorka Covid bolnice u Batajnici: Jednak broj vakcinisanih i nevakcinisanih na lečenju od korone

Direktorka Covid bolnice u Batajnici: Jednak broj vakcinisanih i nevakcinisanih na lečenju od korone

Kako prenose mediji u želji da dodatno dignu paniku među stanovništvom u poslednjih deset dana u kovid bolnici u Batajnici udvostručio se broj obolelih od kineskog virusa.

Ali u spas verovali ili ne stiže svima dobro poznata direktorka te ustanove koja je za vreme korona histerije “briljirala”, Tatjana Adžić Vukučević.

Ona je rekla za medije da su kliničke slike pacijenata zaraženih kovidom sada mnogo blaže, hospitalizacija kraće traju i manje je smrtnih ishoda.

Adžić Vukičević navodi da se u kovid bolnicu u Batajnici javljaju pacijenti različitih godina, strarosti i vakcinalnog statusa.

“Zahvaljujući odličnim antivirusnim lekovima, koji ukoliko se daju bolesnicima prvih dana, od početka simptoma, značajno se smanjuje broj hospitalizovanih”, kazala je Adžić Vukičević za “Novosti”

Doktorka kaže da se na bolničko lečenje primaju pacijenti koji su zaraženi u nekoj od bolnica gde su prethodno lečeni, stariji pacijenti sa pridruženim bolestima, kao i onkološki pacijenti.

VEČERAS OD 20:30h UŽIVO! MARIO ZNA RASTURA LIBERALNI NARATIV

Rekla je da su trenutno aktuelni novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, te da prema nekim istraživanjima u svetu pokazuju da oni zahvataju i donje disajne organe, za razliku od “običnog” omikrona.

“Novi sojevi znatno ređe u odnosu na delta soj i sve ostale napadaju donje respiratorne puteve. Najčešće daju upale sinusa, ždrela, a znatno manje upale pluća”, navela je ona.

Dodala je da nijedan soj niti podtip virusa neće izazvati tako tešku kliničku sliku kao delta soj.

Adžić Vukičević je istakla da je trenutno u bolnicama podjednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih.

“Omikron soj je teško izbeći. Neki se čak razboljevaju po dva ili više puta zbog omikrona i to mlađi i zdravi ljudi bez pridruženih bolesti”, navela je ona.

Navela je da je karakteristika novih podtipova omikrona je da se brzo šire, čak nekoliko desetina puta brže nego ostali sojevi korone.

“Dobro je što su u većini slučajeva kliničke slike veoma blage”, kazala je ona.

NultaTačka/Mediji