Sve vesti Svet

DO SADA NEVIĐENI SAJBER NAPAD NA BOLNICU U IZRAELU PROUZROKOVAO ŠTETU NESAGLEDIVIH RAZMERA

Medicinski centar Hillel Yaffe Medical u Izraelu pretrpeo je nezapamćen do sada sajber napad u istoriji. Štete bi mogle da se otklanjaju mesecima i ne vidi se naznaka kada bi se moglo nastaviti sa normalnim radom. Operacije su prolongirane čak za naredna tri meseca.

Kako saznajemo, naši istraživači su došli do informacija da hakeri traže 10 miliona dolara otkupnine.

Direktor institucije Hadera zadužen za administrativne poslove dr Amnon Ben Moshe ističe da radnici još uvek nemaju pristup glavnim sistemima administracije, a ni za pregled i ažuriranje medicinske dokumentacije.

Ovaj napad dogodio se u sredu čime je primorao bolnicu da ugasi svoj mrežni sistem što je dalje prouzrokovalo kašnjenje u zbrinjavanju pacijenata.

“Situacija se značajnije nije promenila od kada smo identifikovali i videli sajber napad”, izjavio je doktor Ben Moshe. Takođe, upitan u trenutnoj situaciji doktor Ben Moshe je rekao: ” Ne znamo razmere štete”, a na upit o vremenskom okviru potrebnom za otklanjanje problema i vraćanje u normalu, rekao je: “Nemamo pojma. Radili smo celu noć.”

VEČERAS UŽIVO SA MARIO ZNA! NAJGLEDANIJA EMISIJA U SRBIJI I REGIONU! 20h!

Stručnjaci iz oblasti za sajber bezbednost ističu da bi oporavak ovog sistema mogao da potraje mesecima.

Einat Meyron, konsultant za sajber bezbednost i otpornost rekla je: ” Pred oporavkom sistema je dug put”, takođe navodi da su slične situacije viđene u SAD, Belgiji i Portugalu gde su napadnute bolnice i da je za vraćanje sistema u normalu trebalo između tri do šest meseci. Napadači su ostavili adresu elektronske pošte na serverima koji su napadnuti i preko koje je kompanija koja je delovala u ime i za račun bolnice uspela da stupi u kontakt sa napadačima koji traže otkup u visini od 10 miliona dolara.

S obzirom da se radi o vladinoj bolnici, a ne privatnom sektoru zabranjeno im je da plaćaju otkupnine.

U bolnici Hillel Yaffe su mnoge hirurške intervencije otkazane kao i pregledi pacijenata. Međutim, za potrebe hitnih slučajeva koriste se alternativni sistemi koji nemaju kontakt sa internet mrežom sa koje je najverovatnije i došao ovaj napad.

Da je napad mogao biti mnogo pogubniji u prilog tome govori i činjenica da prilikom napada nisu oštećeni uređaji i softveri, a što nije retka pojava kada su u pitanju ovakvi ili slični sajber napadi.

Uprava bolnice je pohvalila svoje osoblje što se dobro nosi sa novonastalom situacijom i u saopštenju od pre nekoliko dana se navodi: ” Zajedno sa naponima sajber stručnjaka za rehabilitaciju računarskih sistema medicinski rad se nastavlja i naši timovi pružaju vrlo dobar odgovor u susret postojećim izazovima.”

Za sada stručnjaci za sajber bezbednost rade na otklanjanju problema, a isto tako i na zaštiti postojećih uređaja i softvera, kako napad ne bi bio većeg obima.

NultaTačka/TheTimesOfIsrael

O uredniku

Igor Mihajilo