Sve vesti Svet

DOK ZAPAD NAORUŽAVA UKRAJINU, VELIKA VOJNA VEŽBA RUSKE BALTIČKE FLOTE

DOK ZAPAD NAORUŽAVA UKRAJINU, VELIKA VOJNA VEŽBA RUSKE BALTIČKE FLOTE

Korvete Baltičke flote isplovile su u Baltičko more kako bi učestvovale na velikim vojnim vežbama, saopštila je pres služba Baltičke flote.

-Ratni brodovi Baltičke flote u čijem sastavu su korvete ‘Stojki’ i ‘Soobraziteljni’ isplovile iz Baltijska (gde se nalazi njihova baza). Osnovni zadatak brodova je učešće na vojnim morskim vežbama pod rukovodstvom admirala Ratne mornarice Rusije Nikolaja Jevmenova, saopštila je pres služba Baltičke flote.

Saopštenje o vežbama brodova Baltičke flote pojavilo se nakon izjave NATO-a da su njihove oružane snage u stanju pripravnosti i nakon što su poslati dopunski brodovi i lovci u Istočnu Evropu zbog povećanog broja ruskih snaga u blizini Ukrajine.

-Posade korveta će vežbati saradnju, protivvazduhoplovnu i protivbrodsku odbranu, kao i niz drugih vojnih vežbi. Posade helikoptera Baltičke flote Ka-27, koji se nalaze na brodovima, će uvežbavati potragu za podmornicama uslovnog neprijatelja, pronalaženje površinskih ciljeva, kao i akcije potrage i spašavanja, rekli su u Baltičkoj floti.

Kako bi se osigurala bezbednost na brodovima angažovane su antiterorističke grupe Baltičke flote koje će sprovesti vežbe odbijanja napada uslovnih neprijatelja.

Pored vežbi, zadatak je i obezbeđenje vojnog prisustva i podizanje Andrejevske zastave – zastave ruske mornarice u različitim rejonima svetskog okeana.

IZRAEL OTKRIO PLANOVE O EVAKUACIJI UKRAJINSKIH JEVREJA U SLUČAJU RUSKE INVAZIJE

„Stojki“ i „Soobraziteljni“ su višenamenske korvete sa vođenim raketnim naoružanjem koje mogu da sprovode operacije u dalekim morskim zonama. Korvete su predviđene za borbu protiv neprijateljskih brodova i podmornica. Prilikom njihove izgradnje je primenjena „stelt“ tehnologija.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. januara saopštilo da će ratna mornarica Rusije vršiti manevre u kojima će učestvovati 140 brodova i više od 10.000 vojnika. Vežbe će se održati u morima koja pripadaju teritoriji Rusije, a pojedine vežbe će se odvijati u Sredozemnom, Severnom i Ohotskom moru, u severoistočnom delu Atlantskog okeana i u Tihom okeanu.

Rusko-beloruske vežbe „Saveznička odlučnost 2022“
Manevri Ratne mornarice Rusije su počeli usled prelaska u Belorusiju dela jedinica Istočnog vojnog okruga Rusije na zajedniče rusko-beloruske vežbe „Saveznička odlučnost 2022“ koje će biti održane u februaru.

Prema rečima zamenika ministra odbrane Rusije Aleksandra Fomina, plan je da se na prvoj etapi, do 9. februara, izvrši dislokacija jedinica, a u drugoj etapi, 10-20. februara da se održe vežbe.

SAD, druge zemlje NATO-a i Ukrajina izjavljuju da je koncentracija ruske vojske pretnja invazijom Rusije. U decembru je načelnik Generalštaba Rusije Valerij Gerasimov saopštio da Rusija nema nikakvih agresivnih planova.

Nulta Tačka/Novosti