Sve vesti Svet

IZRAEL OTKRIO PLANOVE O EVAKUACIJI UKRAJINSKIH JEVREJA U SLUČAJU RUSKE INVAZIJE

IZRAEL OTKRIO PLANOVE O EVAKUACIJI UKRAJINSKIH JEVREJA U SLUČAJU RUSKE INVAZIJE
Pisao Elena Vuk

Rečeno je da se najviši zvaničnici u Izraelu pripremaju za scenario u kojem će desetine hiljada Jevreja dovesti iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izveštavaju lokalne lokalne novine usred upornih zapadnih spekulacija da bi Moskva mogla planirati totalna ofanziva.

U izveštaju objavljenom u nedelju, Haaretz je tvrdio da su se predstavnici nekoliko vladinih ureda sastali tokom vikenda kako bi razgovarali o riziku da jevrejska zajednica u toj istočnoevropskoj zemlji potencijalno bude uhvaćena u sukob.

Rečeno je da su brifing uključili zvaničnike iz Veća za nacionalnu sigurnost; ministarstva odbrane, saobraćaja i inostranih poslova; kao i oni koji su odgovorni za održavanje odnosa sa Jevrejima koji žive na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izrael već dugo ima planove za masovnu repatrijaciju svojih potencijalnih građana ako bude potrebno, rekli su autori izveštaja, ali su takve nepredviđene situacije za evakuacije ažurirane u Ukrajini usred sve većeg straha od ofanzive.

Analitičari procenjuju da bi u Ukrajini moglo da živi čak 400.000 Jevreja, a smatra se da oko 200.000 ima pravo na izraelsko državljanstvo u skladu sa Zakonom o povratku bliskoistočne zemlje, od kojih blizu 75.000 živi na istoku zemlje.

Tokom Drugog svetskog rata, više od milion Jevreja koji su živeli u Sovjetskom Savezu, uglavnom na teritoriji današnje Ukrajine, ubijeno je od strane nacističkih nemačkih snaga i lokalnih kolaboracionista tokom Holokausta. Najmanje 34.000 Jevreja je ubijeno i bačeno u masovnu grobnicu u jaruzi Babi Jar, izvan Kijeva, tokom dva dana 1941.

Ukrajinska vlada se poslednjih godina našla na udaru zvaničnika u Izraelu zbog svoje uloge u onome što je predsednik zemlje, Isaac Herzog, opisao kao rastući trend istorijskog revizionizma u istočnoevropskoj naciji. “Sećanja se ne zaboravljaju jednostavno, ona se brišu, pa čak i prepisuju,” upozorio je Herzog u oktobru uoči posete Kijevu.

Ranije ove godine, izraelska ambasada je nastupila na godišnjoj bakljadi održanoj u čast Stepana Bandere, ratnog vođe Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUP), koja je sarađivala s nacistima i bila odgovorna za akcije etničkog ‘čišćenja’ ubistava Jevreji i ljudi poljskog porekla. Bandera je posljednjih godina uzdignut kao lik za nezavisnost u Ukrajini.

Tvrdnje dolaze usred sve veće zabrinutosti u poslednjih nekoliko meseci da Moskva gomila trupe duž rusko-ukrajinske granice pre napada na svog suseda. U nedelju je američki Stejt department naredio porodicama diplomata koji rade u Kijevu da napuste zemlju “zbog kontinuirane pretnje ruske vojne akcije”.

Kremlj je, međutim, više puta negirao optužbe da planira napad. Njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov ranije je rekao da je kretanje oružanih snaga zemlje na sopstvenoj teritoriji unutrašnja stvar i da se niko drugi ne tiče.

Nulta Tačka/RT