Sve vesti Svet

DOK ZAPAD UVODI RESTRIKCIJE ZARAD ZELENE AGENDE KINA OBARA REKORDE U PROIZVODNJI UGLJA

DOK ZAPAD UVODI RESTRIKCIJE ZARAD ZELENE AGENDE KINA OBARA REKORDE U PROIZVODNJI UGLJA
Pisao Elena Vuk

Rekordna proizvodnja uglja u Kini, dok mnogi od nas u zapadnom svetu troše najviše ikada na račune za struju, primorani da jedu lažno meso i plaćaju mnogo više poreza za zelene inicijative. Istovremeno, Kina ignoriše zelenu revoluciju povećavajući rekordnu proizvodnju uglja u decembru.

Kina, najveći svetski zagađivač i potrošač uglja, proizvela je prošlog meseca rekordnih 384,67 miliona tona najprljavijeg fosilnog goriva, što je za 7,2% više u odnosu na isti mesec pre godinu dana. Prethodnog meseca proizvodnja je porasla za skoro 14 miliona tona. Za celu godinu, proizvodnja je dostigla 4,07 milijardi tona, što je povećanje od 4,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Dok je kineski predsednik Si Đinping preskočio samit Grupe 20 i konferenciju Ujedinjenih nacija o klimi krajem 2021. godine, mnoge zapadne sile su se složile da smanje emisiju ugljen-dioksida do kraja ove decenije i postignu neutralnost ugljenika do 2050. godine. Greška što se Kina nije pojavila na konferenciji jer su bile previše zauzete paničnim gomilanjem uglja i drugih fosilnih goriva uoči zime na severnoj hemisferi da bi izbegle energetsku krizu. Peking je početkom oktobra naredio državnim energetskim kompanijama da po svaku cenu obezbede zalihe fosilnih goriva.

Prelazak na gomilanje panike doveo je do rekordnih 2.309 juana po toni 18. oktobra fjučers ugovore na termo ugalj na robnoj berzi u Džengdžou. Do kraja meseca, regulatori su nametnuli gornje cene rudarima i naredili veću proizvodnju. Cene su pale za 69% sa 2.309 na 712 danas zbog državne intervencije na tržištu pošto su zalihe uglja za komunalne usluge premašile 162 miliona tona, ili oko 21 dan korišćenja, što je oko 40 miliona tona više nego u istom periodu prošle godine.

Mogu se zaboraviti diplomatska obećanja Pekinga da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida i neutralnost ugljenika u narednim decenijama – to se jednostavno neće dogoditi u ovom trenutku, jer su njihovi pozivi da budu zeleni samo pusta priča.

Fosilna goriva ne idu nikuda. Proces proizvodnje iPhone-a od televizora do laptopa je veoma energetski intenzivan i pokreće ga ugalj.

Ako želite da saznate stvarnu cenu ozelenjavanja sveta u naredne tri decenije, onda je to između 100 i 150 triliona dolara.

Nulta Tačka/ZeroHedge