Sve vesti Svet

Doktorka koja je otkrila Omicron bila je pod pritiskom da ne otkrije koliko je on zapravo blag

Doktorka koja je otkrila Omicron bila je pod pritiskom da ne otkrije koliko je on zapravo blag
Pisao Elena Vuk

Doktorka koja je otkrila soj Omicron, Angelique Coetzee, kaže da su je evropske vlade pritiskale da ne otkrije da ima blage simptome, navodi se u intervjuu za nemački Welt.

Na pitanje da li je to istina, Coetzee je odgovorila:

Rečeno mi je da ne govorim javno da je u pitanju blaga bolest. Zamolili su me da se suzdržim od takvih izjava i da kažem da je to ozbiljna bolest. Odbila sam.

“Sta to znaci?” pitao je Welt.

Ja sam kliničar i na osnovu kliničke slike nema indicija da se radi o nekoj jako ozbiljnoj bolesti. Tok je uglavnom blag. Ne kažem da se nećete razboleti.

“Definicija blage bolesti Covid-19 je jasna i to je definicija SZO: pacijenti se mogu lečiti kod kuće i nije potreban kiseonik ili hospitalizacija”, rekla je, dodajući: “Ozbiljna bolest je ona kod koje vidimo akutnu plućne respiratorne infekcije: ljudima je potreban kiseonik, možda čak i respirator. To smo videli kod Delte, ali ne i kod Omikrona. Pa sam rekla ljudima: “Ne mogu to tako da kažem jer to nije ono što vidimo.”

Na pitanje zašto je bila sprečena da kaže istinu, Coetzee je rekla:

Pokušali su, ali nisu uspeli.

„Ono što sam u jednom trenutku rekla, jer sam se jednostavno umorila od toga, i bilo je: U Južnoj Africi je ovo blaga bolest, ali u Evropi je veoma ozbiljna. To su želeli da čuju vaši političari.“

Prema Coetzee-i, na nju nisu vršile pritisak južnoafričkih vlasti, već su je kritikovali naučnici u Velikoj Britaniji i Holandiji, rekavši: “Kako možete objasniti da je to blaga bolest? To je ozbiljna bolest. Pogledajte mutacije.”

Moji izveštaji su ih izbacili iz koloseka. U pandemiji, takođe morate sagledati šta se dešava na lokalnom nivou. Lekare opšte prakse koji svakodnevno leče obolele treba pitati šta doživljavaju, kako se klinička slika prikazuje. –Welt

Kada se Omicron prvi put pojavio, dr. Entoni Fauči je glumio naivnost odmah nakon što je pohvalio južnoafričke doktore, rekavši: „Stvari koje trenutno ne znamo su da li ljudi koji se zaraze imaju teži oblik bolesti ili je u pitanju laka bolest ili je isto što i delta.”

Još jednom, sledite nauku, osim ako nauka nije u skladu sa preovlađujućim zdravstvenim direktivama.

Nulta Tačka/ZeroHedge