Sve vesti Svet

DžULIJANU ASANŽU ODUZETO DRŽAVLJANSTVO EKVADORA

Vlasti u dokumentima o državljanstvu koji se odnose na osnivača WikiLeaks-a, navode neplaćene takse i probleme

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Ekvador je opozvao državljanstvo Džulijanu Asanžu(Julian Assange), osnivača WikiLeaks-a koji se trenutno nalazi u britanskom zatvoru.

Ekvadorski pravosudni sistem službeno je obavestio Australijanca o poništavanju njegove naturalizacije(državljanstva) pismom koje je stiglo kao odgovor na zahtev Ministarstva spoljnih poslova ove južnoameričke države.

Naturalizacija se preispituje kada se odobrava na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, lažnih dokumenata ili prevare. Ekvadorske vlasti rekle su da je Asanžovo pismo o naturalizaciji između ostalog imalo više nedoslednosti, različitih potpisa, mogućih izmena dokumenata i neplaćenih naknada.

Karlos Poveda(Carlos Poveda), Asanžov advokat, rekao je da je odluka donesena bez valjanog postupka i da Asanžu nije dopušteno da se pojavi na ročištu.

“Na dan kada je (Asanž) naveden, lišen je slobode i sa zdravstvenom krizom unutar centra u kojem je bio zatvoren”, rekao je Poveda.

Poveda je rekao da će uložiti žalbe tražeći pojačanje i pojašnjenje odluke. „Više od važnosti državljanstva, pitanje je poštovanja prava i poštovanja odgovarajućeg postupka za oduzimanje državljanstva.“

Asanž je dobio državljanstvo Ekvadora u januaru 2018. godine u okviru neuspelog pokušaja vlade tadašnjeg predsednika Lenjina Morena da ga pretvori u diplomatu da ga izvede iz svoje ambasade u Londonu.

U ponedeljak je sud u Pichincha-u za sporna administrativna pitanja ukinuo ovu odluku.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je da je sud “postupio nezavisno i sledio propisan postupak u predmetu koji se vodio tokom prethodne vlade, a koji je pokrenula ista prethodna vlada”.

Asanž (50) nalazi se u londonskom visokobezbednom zatvoru Belmarsh otkako je uhapšen u aprilu 2019. zbog preskakanja kaucije sedam godina ranije tokom zasebne pravne bitke.


Asanž je proveo sedam godina skriven u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj da bi se suočio sa optužbama za silovanje i seksualni napad, što je porekao. Švedska je odustala od istraga o seksualnim zločinima u novembru 2019. jer je proteklo toliko vremena.

Američki tužioci optužili su Asanža za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog objavljivanja na hiljadama procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata na WikiLeaks-u. Optužbe izriču maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora ako budu osuđene po svim tačkama optužnice.

Ranije ovog meseca, britanski visoki sud odobrio je američkoj vladi dozvolu da uloži žalbu na odluku da osnivač WikiLeaks-a ne može biti poslat u Sjedinjene Države zbog optužbi za špijunažu.

U januaru je sudija nižeg suda odbio američki zahtev za slanje Asanža u SAD.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/TheGuardian

O uredniku

Elena Čakar