Sve vesti Svet

ENERGETSKA KRIZA SE NASTAVLJA – MOLDAVIJA RAZMATRA UVOĐENJE VANREDNOG STANJA

ENERGETSKA KRIZA SE NASTAVLJA - MOLDAVIJA RAZMATRA UVOĐENJE VANREDNOG STANJA

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilica izjavila je da postoji mogućnost da se uvede vanredno stanje u energetskom sektoru u slučaju zaoštravanja gasne krize.

„Razmatramo mogućnost uvođenja vanrednog stanja u oblasti energetike ako se suočimo sa pretnjom prekida isporuka gasa. To će biti neophodno kako bi vlada mogla da donosi odluke brzo i da reaguje na situaciju“, izjavila je premijerka, ističući da potrošači neće ostati bez gasa.

Kako je precizirala, Vlada je već preduzela niz akcija kako bi pomogla kompaniji „Moldovagaz“. Između ostalog, Kišinjev traži od Moskve odlaganje avansne uplate za januar.

„Nastavljamo pregovore sa ‘Gaspromom’ o odlaganju avansnog plaćanja dok ne bude revidirana tarifa. Ne znamo kako će ‘Gasprom’ odgovoriti, stoga razmatramo različite mere za jačanje energetske bezbednosti zemlje“, konstatovala je Gavrilica.

NOVO NORMALNO! USA TODAY POZIVA KALIFORNIJU DA UKINE RODITELJSTVO

„Moldovagaz“ i „Gasprom“ potpisali su ugovor na pet godina koji je stupio na snagu 1. novembra 2021. godine. Prema sporazumu, moldavska kompanija je dužna da do 20. u mesecu plati gas za prethodni mesec i uplati avans za tekući.

Kako je ranije saopštio potpredsednik Vlade Moldavije Andrej Spinu, zemlja se suočila sa još jednom fazom energetske krize, pošto je u decembru otkupna cena gasa bila na nivou od 450 dolara za hiljadu kubnih metara, a u januaru je skočila na 646 dolara.

Prema rečima Spinu, kompaniji „Moldovagaz“ nedostaje oko 25 miliona dolara kako bi do 20. januara isplatila avans „Gaspromu“ za prvi mesec 2022. godine koji iznosi oko 65 miliona dolara.

Nulta Tačka/Sputnik