Sve vesti Svet

Energetska kriza u Nemačkoj: Premijer Saksonije izjavio da tranzicija na zelenu energiju „nije uspela“

Energetska kriza u Nemačkoj: Premijer Saksonije izjavio da tranzicija na zelenu energiju „nije uspela“

Nemački prelazak na zelenu energiju, sa ugljeničnih goriva i nuklearne energije na obnovljive izvore, je „propao“, izjavio je premijer Saksonije.

Napori Nemačke na tranziciji ka zelenoj energiji od korišćenja fosilnih goriva i nuklearne energije ka obnovljivim izvorima su „propali“, izjavio je premijer nemačke savezne države Saksonije, pre nego što je zatražio od vlade da ponovo razmisli o svom napuštanju nuklearne energije kako bi se sprečila katastrofa.

Pošto je postala zavisna od ruskog izvoza gasa, Nemačka je dugo bila u uverenju da će snažnije guranje njene klimatske zelene agende rešiti njene energetske probleme i da će zemlja moći da zatvori sve svoje nuklearne elektrane bez problema.

Međutim, prema izveštaju Handelsblata, pošto se zemlja suočava sa mogućnošću nestašice gasa i nestanka struje tokom zimskih meseci, premijer Saksonije Mihael Krečmer označio je vladinu zelenu tranziciju kao neuspeh i sada zahteva da preostale nuklearne elektrane u zemlji ostanu na mreži.

„Energetska tranzicija od gasa kao osnovnog goriva nije uspela“, navodno je rekao, a publikacija je navela da se – čak i pre trenutne gasne krize – zelena energija borila da obezbedi dovoljno energije u zemlji prošle zime.

Nulta Tačka/InfoWars