Sve vesti Svet

ENGLESKA BI MOGLA DA PAUZIRA NALOG ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU MEDICINARA ZBOG STRAHA DA ĆE OSTATI BEZ 70.000 RADNIKA

ENGLESKA BI MOGLA DA PAUZIRA NALOG ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU MEDICINARA ZBOG STRAHA DA ĆE OSTATI BEZ 70.000 RADNIKA

Strahovi od masovnog otpuštanja više od 70.000 radnika NHS-a naveli su vladu da razmotri pauziranje svojih planova za obaveznu vakcinaciju zdravstvenog osoblja.

Privremena suspenzija kontroverzne politike se „aktivno“ razmatra u okviru Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu (DHSC) usred ozbiljnih upozorenja bolničkih fondova i lekara opšte prakse o velikom uticaju nedostatka osoblja na usluge, rekli su izvori.

Potreba za razmakom između doza znači da će svakome ko ne dobije svoju prvu dozu do 3. februara biti rečeno da će izgubiti posao, uz male šanse za preraspoređivanje.

S obzirom da se nekoliko poslanika Torijevaca oštro protivilo obaveznom planu vakcinacije za osoblje NHS-a, ne samo zbog uticaja koji će kadrovska kriza imati na njihove lokalne bolnice, pauza bi takođe pomogla Borisu Džonsonu u njegovoj borbi da izbegne glasanje o poverenju njegove sopstvene stranke.

Pritisak na premijera i ministra za zdravstvo da zaustave program obaveznih vakcina pojačao se prošle nedelje usred novih internih Vajtholovih dokumenata koji sugerišu da dve vakcine ne bi bile dovoljne da se nose sa varijantom Omikron.

POSLEDNJI DANI KOVID KULTA

Analiza podataka NHS-a Engleske pokazuje da 80.092 radnika NHS-a nisu primila nijednu dozu vakcine protiv Covid-a, a vladina procena uticaja upozorila je da 73.000 radnika koji rade sa pacijentima nije vakcinisano.

Oni koji imaju medicinska izuzeća moći će da zadrže posao.

Kraljevski koledž za medicinske sestre upozorio je da će to biti čin “samosabotaže” u vreme kada NHS pati od nedostatka osoblja.

Samo jedan londonski fond je upozorio da bi mogao da otpusti 1.600 zaposlenih, a smatra se da je nekoliko fondova širom zemlje zatražilo od NHS Engleske da podstakne DHSC da ponovo razmisli.

Jedan vladin izvor je rekao da je njihova politika ostala nepromenjena. “Nastavljamo sa politikom”.

Međutim, poslanici su naleteli na malo primećen nagoveštaj samog Džonsona, kada je rekao onima koji su skeptični da zaključavanja imaju imalo efekta, da ćemo „razmisliti o budućem putu“.

Torijevac i bivši šef vlade Mark Harper, koji je predsedavajući Grupe konzervativnih poslanika za oporavak od Covid-a, rekao je i: „Obavezna vakcinacija osoblja NHS-a i socijalnog staranja nije opravdana dokazima – 2 doze pružaju slabu ili nikakvu zaštitu od infekcije i čak i nakon bustera zaštita brzo nestaje nakon 10 nedelja”.

„Praktično, NHS i naš sistem socijalne zaštite ne mogu priuštiti da izgube desetine hiljada kvalifikovanog posvećenog osoblja u bilo kom trenutku, ali svakako ne sada”.

„Sada je urgentno da Vlada ponovo razmisli, odustane od takve politike i umesto toga pruži zaštitu kroz testiranje”.

Nulta Tačka/INews