Sve vesti Svet

Epidemija majmunskih boginja može trajati mesecima, moguće nove mutacije

Epidemija majmunskih boginja može trajati mesecima, moguće nove mutacije

Frankfurt: Naučnici koji savetuju Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o majmunskim boginjama kažu da rade na tome da bi se zaustavilo njihovo širenje, a slučajevi se trenutno udvostručuju svake dve nedelje, što izaziva zabrinutost da će biti potrebno nekoliko meseci da epidemija dostigne vrhunac.

SZO je za Evropu prognozirala nešto više od 27.000 slučajeva majmunskih boginja u 88 zemalja do 2. avgusta, u odnosu na 17.800 slučajeva u skoro 70 zemalja.

Predviđanja izvan toga su složena, rekli su za Rojters naučnici širom sveta, ali je verovatno da će biti kontinuiranog prenosa nekoliko meseci, a možda i duže, rekli su oni.

„Moramo da se suočimo sa ovim“, rekla je En Rimoin, profesorka epidemiologije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

„Jasno je da se otvaraju prilike za to“, dodala je Rimoin, član stručnog komiteta SZO za majmunske boginje koji se sastao prošle nedelje da utvrdi da li epidemija predstavlja globalnu zdravstvenu opasnost.

Većina članova odbora glasala je protiv tog poteza, a generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus je, u oduci bez presedana, ipak proglasio vanredno stanje.

Akcije koje proizilaze iz te deklaracije moraju biti hitne, uključujući povećanu vakcinaciju, testiranje, izolaciju zaraženih i praćenje kontakata, rekli su globalni zdravstveni stručnjaci.

“Prenos je očigledno neproveren”, rekao je Antoan Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje Univerziteta u Ženevi, koji predsedava savetodavnom grupom SZO za Evropu. Džimi Vitvort, profesor na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, rekao je da očekuje da se slučajevi neće zaustaviti najmanje narednih četiri do šest meseci, ili dok oni sa najvećim rizikom od infekcije ne budu vakcinisani ili zaraženi. Organizacije za seksualno zdravlje u Velikoj Britaniji nedavno su procenile da bi to moglo biti oko 125.000 ljudi.

Majmunske boginje su decenijama globalno zanemaren zdravstveni problem u delovima Afrike, ali slučajevi su počeli da se prijavljuju izvan zemalja u kojima su endemske.

Infekcija obično izaziva blage do umerene simptome, uključujući groznicu, umor i karakteristične bolne lezije na koži, koje se povlače u roku od nekoliko nedelja. Pet osoba je umrlo u trenutnoj epidemiji, svi u Africi.

Izvan Afrike, majmunske boginje se šire uglavnom kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, stavljajući klinike za seksualno zdravlje u pripravnost za nove slučajeve.

“Jasno se sećam… da sam rekao da ‘mislim da ću umreti’, jer ne mogu da jedem, ne mogu da pijem. Ne mogu čak ni da progutam svoju pljuvačku,” rekao je Harun Tulunai, 35, zagovornik seksualnog zdravlja koji je ranije ovog meseca bio hospitalizovan u Londonu sa majmunskim boginjama, ali se od tada oporavio.

‘Trajna transmisija’

Dok majmunske boginje ne uzrokuju veliki broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, neprijatan virus koji se širi u novim populacijama i dalje je loša vest, kažu naučnici.

Flahaultova grupa je modelirala tri scenarija za naredne mesece, od kojih svi uključuju „trajni prenos“, bilo između muškaraca koji imaju seks sa muškarcima; izvan ovih grupa i možda u ranjivijoj populaciji, poput dece, ili između ljudi i životinja.

Poslednji scenario rizikuje uspostavljanje rezervoara za majmunske boginje kod životinja u novim zemljama, kao što je to slučaj u delovima zapadne i centralne Afrike, rekao je Flahol.

Tekući prenos takođe može dovesti do mutacija koje virus čine efikasnijim u širenju kod ljudi, rekli su naučnici.

Nemački naučnici su u utorak objavili studiju uoči recenzije u kojoj su pronađene mutacije u jednom od 47 slučajeva koje su sekvencirali, a koje bi mogle pomoći da se majmunske boginje lakše šire kod ljudi.

„Zvono za alarm se oglasilo (u Africi), ali smo nastavili da pritiskamo dugme za odlaganje. Sada je vreme da se probudimo i uradimo nešto povodom toga“, rekao je Rimoin. “Infekcija bilo gde je potencijalno infekcija svuda”.

Nulta Tačka/NDTV