Sve vesti Svet

EU ostaje bez naoružanja, priznaje Žozep Borelj

EU ostaje bez naoružanja, priznaje Žozep Borelj

Zajednička kupovina i proizvodnja oružja bila bi razumna i jeftinija opcija, rekao je visoki diplomata EU…

Zalihe oružja Evropske unije su na izmaku jer zemlje članice nastavljaju da šalju oružje i municiju u Ukrajinu, upozorio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Tokom debate kojoj su prisustvovali poslanici EP, Borelj je pozvao države članice da bolje koordiniraju svoju potrošnju na vojnu opremu.

„ Vojne zalihe većine država članica bile su, ne bih rekao, iscrpljene, ali u velikoj meri iscrpljene jer smo Ukrajincima pružili mnogo mogućnosti . Moraju se ponovo napuniti. Najbolji način za dopunu je da to uradite zajedno. Biće jeftinije“, najavio je on, prenosi The Guardian.

Borel je priznao da je EU trebalo da počne da obučava ukrajinske oružane snage pre godinu dana, mesecima pre nego što je Rusija pokrenula takozvanu invaziju, nakon što je nekoliko zemalja članica zatražilo takvu operaciju.

„Nažalost, nismo, a danas se kajemo. Žao nam je što u avgustu prošle godine nismo ispunili ovaj zahtev” rekao je i šef spoljne politike EU.

U julu je EU izdvojila 500 miliona evra za oružje za Ukrajinu, ali je od tada blok obećao još 2,5 milijardi evra u oružju.

Ukrajina je u velikoj meri zavisna od zapadnog naoružanja, a izvori u vladi su još u junu rekli da su ostali bez svojih zaliha municije i da se oslanjaju na zapadno oružje i municiju da bi nastavili da se bore.

NultaTačka/ZeroHedge