Sve vesti Svet

EVO IDEMO… ZOOLOŠKI VRT U OVOM GRADU POKREĆE PROGRAM VAKCINACIJE PROTIV COVID-19 ZA ŽIVOTINJE SA “VISOKIM RIZIKOM”

Tim za brigu o životinjama u zoološkom vrtu okruga Milvoki lansirao je u ponedeljak svoju „eksperimentalnu“ vakcinu protiv COVID-19 na „visoko rizičnim“ životinjama. Svaka životinja je primila 2 doze eksperimentalne vakcine, u razmaku od tri nedelje, a osoblje će ih posmatrati zbog bilo kakvih neželjenih efekata.

Program vakcinacije je dao prioritet životinjama „visokog rizika“ kao što su primati, velike mačke i severnoameričke rečne vidre i nema uslova za uzrast.

Životinje su dobile „eksperimentalnu“ vakcinu protiv COVID-19 koju je napravio Zoetis, lider na farmaceutskom tržištu za kućne ljubimce i stoku. Kompanija je bila filijala kompanije Pfizer.

Journal Sentinel je izvestio:

Zoološki vrt trenutno planira da u početku vakciniše 50 životinja, što će uključivati primate, kao što su gorile i majmuni, kao i velike mačke, hijene i rečne vidre, kaže dr Pamela Govet, veterinar u zoološkom vrtu.

Životinje su izabrane na osnovu rizika koji imaju da se prirodno zaraze COVID-om 19, rekla je Govet.

Kod ljudi, spajk protein COVID-19 vezuje se za protein koji reguliše krvni pritisak, što uzrokuje njihovu infekciju, objasnila je ona.

„Ti proteini su veoma slični kod velikih mačaka, kod rečnih vidri i primata“, rekla je ona. “Oni dele tu veoma blisku karakteristiku sa nama”.

Životinje koje to ne dele toliko su manje izložene riziku i manja je verovatnoća da će se zaraziti, rekla je ona. Kada zoološki vrt dobije dodatne doze vakcine, on će ih takođe primeniti na osnovu rizika.

Na osnovu informacija dostupnih na veb stranici CDC-a, u ovom trenutku nema dokaza da životinje igraju značajnu ulogu u širenju SARS-CoV-2, virusa koji izaziva COVID-19, na ljude. Potrebno je više studija da bi se razumelo da li i kako različite životinje mogu biti pogođene virusom SARS-CoV-2.

Nulta Tačka/GatewayPundit