Sve vesti Svet

EVO kada bi tačno mogao da se završi rat u Ukrajini! Postoje predlozi i datumi! I jedna i druga strana daju nadu kraju sukoba

EVO kada bi tačno mogao da se završi rat u Ukrajini! Postoje predlozi i datumi! I jedna i druga strana daju nadu kraju sukoba

Kijev na pregovorima predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku, izjavio je danas šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

– Na pregovorima se razmatra očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine, osim toga razmatra se i celokupan kompleks pitanja koja su povezana sa veličinom ukrajinske vojske – rekao je on.

Ova pitanja se razmatraju na nivou rukovodstava Ministarstava odbrane Rusije i Ukrajine, navodi pomoćnik ruskog predsednika i ističe da Kijev i sada ima neutralni status.

Na Ukrajinskoj televiziji emitovana poruka Zelenskog koji poziva vojsku da položi oružje (VIDEO)

– Upravo u uslovima neutralnosti je Ukrajina izašla iz Sovjetskog Saveza 1991. godine i ta neutralnost je zapisana u Deklaraciji o suverenitetu Ukrajine – podvukao je on.

Pored toga, pomoćnik ruskog predsednika je podvukao da kao ključno pitanje za Rusiju ostaje pitanje statusa Krima i Donbasa, kao i prava stanovništva koji govori ruskim jezikom, i denacifikacija.

On je opovrgao izjave Kijeva da će biti isključena poslednja tačka iz pregovaračke agende.

Kremlj: Demilitarizovana Ukrajina sa armijom moguć kompromis

Kremlj je danas saopštio da se predlog o demilitarizovanoj Ukrajini sa sopstvenom vojskom, poput Austrije ili Švedske, posmatra kao moguć kompromis.

– Ovo je varijanta o kojoj se trenutno razgovara i koja bi stvarno mogla da se smatra kompromisom – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

Kraj rata do maja?Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da mirovni pregovori sa Rusijom počinju da zvuče „realističnije“, ali da je potrebno više vremena da bi se osiguralo da je ishod pregovora u interesu Kijeva.

Zvaničnici u Kijevu izrazili su nadu da bi rat mogao da se završi pre nego što se očekivalo, verovatno do maja. Kažu da se Moskva možda miri sa svojim neuspehom da silom nametne novu vladu i da joj ponestaje novih trupa.

– Sastanci se nastavljaju i, obavešten sam, pozicije tokom pregovora već zvuče realnije -rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Radnici na italijanskom aerodromu otkrili! Avioni sa humanitarnom pomoćI Ukrajini ne prevoze hranu i lekove već ORUŽJE!

Kao nagoveštaj mogućeg kompromisa, Zelenski je ranije rekao da je Ukrajina spremna da prihvati bezbednosne garancije Zapada koje ne ispunjavaju njen dugoročni cilj ulaska u NATO.

Lavrov: Pregovori nisu laki, ali ima nade za kompromis

Pregovori Rusije i Ukrajine ne idu dobro, ali ima nade za kompromis, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i dodao da se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu Ukrajine.

On je takvu izjavu dao za RBC televiziju i to, kako je rekao, na osnovu procene ruskih pregovarača.

– Oni kažu da pregovori nisu laki iz očiglednih razloga. Ipak, ima nade za kompromis. Žajedno sa bezbednosnim garancijama ozbiljno se razgovara i o neutralnom statusu – rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da su ključna pitanja bezbednost ljudi na istoku Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine i prava Rusa u toj zemlji.

NultaTačka/Tanjug