Sve vesti Svet

Evo nas ponovo: CDC izdaje zdravstveno upozorenje pedijatrima i roditeljima o retkim, ozbiljnim respiratornim bolestima koje pogađaju decu

Evo nas ponovo: CDC izdaje zdravstveno upozorenje pedijatrima i roditeljima o retkim, ozbiljnim respiratornim bolestima koje pogađaju decu

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju pedijatre i roditelje na retku i ozbiljnu respiratornu bolest koja pogađa decu.

To nije Covid-19 ili grip, zove se Enterovirus D68 (EV-D68).

„Zdravstveni radnici i bolnice u nekoliko regiona Sjedinjenih Država obavestili su Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) tokom avgusta 2022. o povećanju pedijatrijskih hospitalizacija kod pacijenata sa teškom respiratornom bolešću koji su takođe bili pozitivni na rinovirus (RV) i/ili enterovirus (EV)… Neki uzorci su bili pozitivni na enterovirus D68 (EV-D68)”, navodi se na veb stranici CDC-a.

Dijagnostikovanje enterovirusa D68 može biti teško jer su njegovi simptomi slični simptomima obične prehlade kao što su curenje iz nosa, kašalj i temperatura.

EV-D68 je povezan sa akutnim mijelitisom (AFM), retkom, ali ozbiljnom neurološkom komplikacijom koja može izazvati slabost u rukama i nogama, a u nekim slučajevima čak može dovesti i do paralize.

„Između aprila—avgusta 2022, EV-D68 je otkriven kod neke dece i adolescenata sa ARI na svih sedam lokacija. Broj detekcija u julu—avgustu 2022. bio je veći nego u istom periodu prethodne tri godine (2019, 2020. i 2021.). Od 30. avgusta 2022., CDC nije primio povećan broj izveštaja o slučajevima AFM koji su se pojavili 2022. Međutim, porast respiratornih bolesti EV-D68 obično je prethodio slučajevima AFM, što ukazuje da će povećana budnost za AFM u narednim nedeljama biti od suštinskog značaja “, navodi agencija.

MIHAJLOVIĆKA- Moramo da štedimo: Pazite kako kuvate

Ispod su preporuke za javnost prema CDC-u:

 • Pomozite da se zaštitite od zaraze i širenja respiratornih virusa, kao što su rinovirusi ili EV-D68, prateći ove korake:
 • Često perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi.
 • Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta neopranim rukama.
 • Izbegavajte bliski kontakt kao što je ljubljenje, grljenje i deljenje šoljica ili pribora za jelo sa ljudima koji su bolesni i kada ste bolesni.
 • Pokrijte kašalj i kijanje maramicom ili gornjim rukavom košulje, a ne rukama.
 • Očistite i dezinfikujte površine koje se često dodiruju, kao što su igračke i kvake, posebno ako je neko bolestan.
 • Ostanite kod kuće kada ste bolesni.
 • Razmislite o nošenju maske oko drugih ljudi ako imate respiratorne simptome.
 • Odmah se obratite lekaru ako vi ili vaše dete imate problema sa disanjem ili imate iznenadni početak slabosti udova.
 • Uverite se da vi ili vaše dete sledite ažurirani akcioni plan za astmu ako vi ili vaše dete imate astmu.
 • Budite u toku sa svim preporučenim vakcinama.

Evo šta znamo o Enterovirusu D68 (EV-D68):

ŠTA JE ENTEROVIRUS D68?

Prvi put identifikovan u Kaliforniji 1962. godine, enterovirus D68 (EV-D68) je jedan od više od 100 enterovirusa bez poliomijelitisa. EV-D68 obično izaziva respiratorne bolesti, koje mogu biti blage (poput obične prehlade) ili teže.

KOJI SU SIMPTOMI EV-D68 INFEKCIJE?

EV-D68 može da izazove blage do teške respiratorne bolesti ili da uopšte nema simptoma.

 • Blagi simptomi mogu uključivati curenje iz nosa, kijanje, kašalj, bolove u telu i bolove u mišićima.
 • Teški simptomi mogu uključivati simptome nalik bronhitisu i otežano disanje.

Svako ko ima respiratornu bolest treba da kontaktira svog lekara ako ima poteškoća sa disanjem ili ako se simptomi pogoršavaju.

EV-D68 takođe može izazvati akutni mijelitis (AFM), neuobičajeno, ali ozbiljno neurološko stanje koje uglavnom pogađa decu i uzrokuje slabljenje mišića i refleksa u telu.

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vi ili vaše dete razvijete bilo koji od ovih simptoma, posebno nakon respiratorne bolesti:

 • slabost ruku ili nogu
 • bol u vratu, leđima, rukama ili nogama
 • otežano gutanje ili nejasan govor
 • otežano pomeranje očiju ili spušteni kapci
 • opuštenost ili slabost lica

KAKO SE VIRUS ŠIRI?

Pošto EV-D68 izaziva respiratorno oboljenje, virus se može naći u respiratornim sekretima zaražene osobe, kao što su pljuvačka, nazalna sluz ili sputum (izlučevine iz pluća nalik sluzi). EV-D68 se verovatno širi od osobe do osobe kada zaražena osoba kašlje, kija ili dodirne površinu koju drugi dodiruju.

KO JE U RIZIKU?

Uopšteno govoreći, odojčad, deca i tinejdžeri se najverovatnije inficiraju enterovirusima i razbole. To je zato što još uvek nemaju imunitet (zaštitu) od prethodnih izloženosti ovim virusima. Verujemo da ovo važi i za EV-D68. Odrasli se mogu zaraziti enterovirusima, ali je veća verovatnoća da nemaju simptome ili da imaju blage simptome.

Deca sa astmom mogu imati veći rizik od teških respiratornih bolesti izazvanih infekcijom EV-D68.

Nulta Tačka/GatewayPundit