Sve vesti Svet

MIHAJLOVIĆKA- Moramo da štedimo: Pazite kako kuvate

MIHAJLOVIĆKA- Moramo da štedimo: Pazite kako kuvate

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, istakla je da postoje načini na koje možemo uštedeti struju, a koji nisu teški, i neće ugroziti svakodnevni život, dok treba da dovedu do toga da snizimo potrošnju bar za 8 odsto, koliko iznosi procena EPS-a. Priznala je i da smo samo noćas uvezli struju u iznosu od dva miliona evra.

– U čiji god stan da odem, često se to dešava, klima je leti na 18 stepeni, a zimi na 30 stepeni. To je „too much“. Opušteno se ponašamo prema energiji i kada kuvamo i kada peremo. Cena struje je kod nas poprilično jeftina, ali ovo je vreme kada moramo da povedemo računa kako je trošimo. Mašinu za veš i sudove najbolje bi bilo uključivati posle ponoći i samo kada su pune. Malim koracima u domaćinstvu možemo uštedeti veliki novac državi. Oni koji uštede ovog meseca u odnosu na isti mesec prošle godine deset i više odsto, dobiće popust na računu od deset odsto, ko uštedi 20 i više odsto, dobiće popust od 20 odsto, a ko bude imao uštedu od 30 odsto, dobiće još 30 odsto umanjenja na računu – rekla je ministarka, a prenosi Telegraf pozivajući se na televizijsko gostivanje ministarje Mihajlović.

EPS će zbog toga do marta sledeće godine, kaže, imati trošak od četiri milijarde dinara ili 38 miliona evra, ali će u isto vreme minimum po današnjim cenama na berzi uštedeti pola milijarde evra, samo kroz sektor domaćinstava.

– Nijedna država u Evropi to ne radi, samo Belgija smanjuje PDV na opremu koja se kupuje. Ove preporuke su poslate na Vladu. U strukturi dnevne potrošnje struje domaćinstva učestvuju sa 42 odsto. Tu suštinski može da se mnogo uštedi ako se malo obrati pažnja – kazala je Zorana Mihajlović.

Kako je dalje navela, “uštede od osam odsto koje je predvideo EPS su pesimistične, a Ministarstvo rudarstva i energetike smatra da može da se uštedi minimum 15 odsto struje samo osnovnom brigom o potrošnji”.

Uprkos protivljenju naroda i Crkve, danas počinje Evroprajd! Organizatore ne zanimaju bezbedonosni rizici

– Uz mere kao što je pažnja prilikom kuvanja, racionalnog hlađenja i grejanja, pranja posle ponoći – možemo da uštedimo 15 odsto električne energije. Tokom avgusta, na uvoz struje smo potrošili više od 100 miliona evra. Koliko ćemo uvoziti u decembru zavisi od cene struje. Sada je cena 450 evra po megavat času, pre mesec dana bila je 750, a prošle godine u ovo vreme koštala je 50 do 70 evra. Do marta može biti i 2.000 evra. Cene danas nisu realne, svašta se dešava kada su krize. Cena će sigurno biti u rasponu od 500 do 1.500 evra, a od nas zavisi koliko ćemo da platimo. Za gas, struju i mazut procene su da ćemo dati od tri do pet milijardi do kraja marta, ali niko ne može da proceni koliko tačno. Noćas smo uvezli struju u iznosu od dva miliona evra – istakla je Zorana Mihajlović i osvrnula se i na pelet.

Rekla je da peleta “uglavnom ima”.

– Kažem “uglavnom”, jer se prava stabilizacija tržišta očekuje posle 10. septembra. Postoje razlozi zašto ne može toliko da se seče, ali već nakon 9. septembra je mnogo bolje. Ograničili smo cenu, angažovali i vojsku, i za maksimum 10 dana biće bolje – navela je.

Nulta Tačka/Mediji