Sve vesti Svet

Evo “verujemo vam”! Stejt Dipartment: Biolaboratorije u Ukrajini nisu korišćene za razvoj oružja

Evo "verujemo vam"! Stejt Dipartment: Biolaboratorije u Ukrajini nisu korišćene za razvoj oružja

Biološke laboratorije u Ukrajini i drugim partnerskim zemljama nikada nisu korišćene za razvoj oružja, saopštile su SAD u ponedeljak u želji da izbegnu moguću odgovornost.

Zajednička izjava američkog Stejt departmenta i vlada devet zemalja, uključujući Ukrajinu, objavljena je nekoliko meseci nakon što je Rusija optužila Vašington da održava tajni prekomorski program biološkog oružja.

„Naše vlade su otvoreno i transparentno sarađivale kroz Program za smanjenje biološke pretnje, koji je deo Kooperativnog programa za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD“ , navodi se u saopštenju .

OVO SE NE PROPUŠTA! MARIO ZNA UŽIVO! SREDA OD 20:30h!

„Ova partnerstva su posvećena isključivo miroljubivim ciljevima; nemaju nikakve veze sa oružjem.”- tvrdi Stejt Dipertment

Osim SAD i Ukrajine, saopštenje su objavile Jermenija, Gruzija, Irak, Jordan, Sijera Leone, Uganda i Filipini.

Zemlje su dodale da je svrha programa „zaštita zdravlja ljudi i životinja u našim zemljama, uključujući prevenciju, otkrivanje i kontrolu izbijanja zaraznih bolesti“.

Rekli su da je pandemija Covid-19 istakla važnost nadzora i odgovora na zarazne bolesti.

U martu je rusko ministarstvo odbrane izjavilo da je u Ukrajini pronašlo dokumente koji pokazuju da su ukrajinske biološke laboratorije bile partneri sa SAD u istraživanju opasnih patogena, poput kuge i antraksa. Predsednik Vladimir Putin rekao je u aprilu da Rusija ima dokaze da su laboratorije korišćene za razvoj „komponenti biološkog oružja“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski negirao je da Kijev razvija bilo kakvo oružje za masovno uništenje i rekao da laboratorije sprovode samo „obična“ naučna istraživanja.

NultaTačka