Stav

EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE DODALA GBS POREMEĆAJ KAO NUSPOJAVU ,,J&J” VAKCINE

Pisao Elena Vuk

Odbor agencije za sigurnost dodao je neurološki poremećaj neželjenim efektima posle primljene vakcine, nakon što je procenio situaciju i posle 108 slučajeva prijavljenih širom sveta.

Evropska agencija za lekove navela je u četvrtak Guillain-Barré-ov sindrom (GBS) kao “vrlo retku” nuspojavu Johnson & Johnsono vakcine protiv koronavirusa.

GBS neurološki poremećaj u kojem imunološki sastav tela napada nervne ćelije, uzrokujući slabost, bol i, u najgorim slučajevima, paralizu.

Odbor za sigurnost agencije PRAC dodao je danas ovaj poremećaj koji nastaje nakon vakcine nakon što je procenio 108 GBS slučajeva prijavljenih širom sveta do kraja juna. Jedna osoba je umrla. Do tog trenutka, 21 milion ljudi primilo je jednokratnu adenovirusnu vektorsku vakcinu.

MEDIJI NE PRENOSE OVO SA RAZLOGOM! POBUNILI SE AUSTRALIJANCI! MASOVNI PROTESTI PROTIV COVID MERA U SIDNEJU I AUSTRALIJI! POLICIJA KORISTI SILU (VIDEO)

Agencija je napisala da je “moguća uzročno-posledična veza između vakcine protiv COVID-19 proizvođača Janssen(J&J) i GBS”. Ipak, “blagodeti vakcine protiv COVID-19 Janssen(J&J) i dalje su veće od rizika.” – (standardna mantra)

Regulatori su zatražili od zdravstvenih radnika da nadgledaju sve simptome GBS-a, uključujući trnce, dvostruki vid ili probleme u hodu ili govoru.

Američki regulatori takođe su rekli da se pripremaju da dodaju GBS kao retku nuspojavu od J&J vakcine.

Ranije ovog meseca, regulatori EU upozorili su na slučajeve GBS-a povezane sa vakcinom proizvođača Oxford / AstraZeneca, još jednim virusnim vektorskom vakcinom protiv koronavirusa. Međutim, zbog nedovoljnih podataka, nisu mogli “(potvrditi) niti isključiti moguću povezanost sa vakcinom.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Politico