Sve vesti Svet

Evropska unija u strahu od Rusije i Kine tvrdi da obe zemlje stvaraju NOVI SVETSKI POREDAK

Evropska unija u strahu od Rusije i Kine tvrdi da obe zemlje stvaraju NOVI SVETSKI POREDAK
Pisao Elena Vuk

Rusija i Kina su dve „revizionističke“ sile koje pokušavaju da promene trenutni svetski poredak, tvrdi visoki predstavnik EU za spoljne poslove, tri nedelje nakon što su Moskva i Peking dali zajedničku izjavu u kojoj su osudili mnoge aspekte spoljne politike Vašingtona, pozivajući na prekid „mešanje u unutrašnje stvari suverenih država“.

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u nedelju, Žozep Borel je upozorio da je sadašnji liberalni multilateralni svetski poredak u pitanju, jer prijateljstvo između „autoritarnih“ rusko-kineskih vlada prkosi normama postojeće globalne arhitekture.

30 godina nakon završetka Hladnog rata, suočavamo se sa odlučnim naporima da redefinišemo multilateralni poredak – rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Ova izjava je kulminacija dugogodišnje kampanje. To je čin prkosa. To je revizionistički manifest, manifest za reviziju svetskog poretka.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping potpisali su 4. februara, posle tročasovnog sastanka u Pekingu, zajedničku izjavu u kojoj su dva lidera izrazila saglasnost o više pitanja globalnog održivog razvoja i međunarodnih odnosa.

Između ostalog, Putin i Si su se složili da se suprotstave „zloupotrebi demokratskih vrednosti i mešanju u unutrašnje stvari suverenih država pod izgovorom zaštite demokratije i ljudskih prava, kao i bilo kakvim pokušajima podsticanja podela i konfrontacije u svetu“. Takođe su pozvali međunarodnu zajednicu „da poštuje kulturnu i civilizacijsku raznolikost“ i „prava naroda različitih zemalja na samoopredeljenje“.

Bil Gejts tvrdi da dezinformacije izazivaju smrt od Covida uporedivši nošenje maske sa nošenjem pantalona

Peking je takođe podržao zahtev Rusije da zaustavi širenje na istok NATO bloka predvođenog SAD, dok je Moskva ponovila svoj stav o nedeljivosti Kine, negirajući pretenzije Tajvana na nezavisnost.

Prema Borelu, zajednička izjava je u suprotnosti sa definicijom ljudskih prava i demokratije iz Povelje UN.

Zvaničnik je tvrdio da je sporazum Pekinga i Moskve da se suprotstave „obojenim revolucijama“ nezakonit, jer bi prekršio prava pojedinaca na samoopredeljenje. On je takođe kritikovao slogan Kine „demokratija koja funkcioniše“, dovodeći u pitanje tvrdnju zemlje da ima „hiljadugodišnju kulturu i istoriju demokratije“.

Ranije je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao da su odnosi Rusije sa Kinom procvetali zahvaljujući izazovnom međunarodnom okruženju. On je, međutim, negirao da rusko-kineski savez teži bilo kakvim geopolitičkim ciljevima.

Nulta Tačka/RT