Sve vesti Tehnologija

FACEBOOK bi uskoro trebalo da vrati profil TRAMPU- potvrđuju iz matične kompanije META

FACEBOOK bi uskoro trebalo da vrati profil TRAMPU- potvrđuju iz matične kompanije META

Bivšem predsedniku Donaldu Trampu moglo bi biti dozvoljeno da se vrati na Fejsbuk nakon što suspenzija njegovog naloga istekne 2023. godine, rekao je u četvrtak Nik Kleg iz matične kompanije Meta Platforms na ekskluzivnom događaju Semafor Ekchange u Vašingtonu.

Kako kompanija bude donosila odluku, razgovaraće sa stručnjacima, odmeriti rizik od takozvane štete u stvarnom svetu i delovati proporcionalno, rekao je on. Ovo je prvi put da je Kleg, koji je kao predsednik za globalne poslove zadužen za odlučivanje da li da ukine ograničenje, javno raspravljao o svom razmišljanju.

Trampu je zabranjeno objavljivanje na nekoliko onlajn platformi nakon izbora u Americi 2021. godine pri čemu su Fejsbuk, sestrinska aplikacija Instagram, Tviter i Gugl Jutjub naveli njegovu ulogu u podsticanju nasilja na Kapitol Hilu 6. Januara.

Zabranjene informacije večeras UŽIVO- Od “Nove vere” do novog rata- Specijal MARIO ZNA (VIDEO)

„Kada donesete odluku koja utiče na javnu oblast, morate da postupate sa velikim oprezom“, rekao je Kleg glavnom uredniku Semafora Stivu Klemonsu.

Malo je verovatno da će Klegovi komentari zadovoljiti sve u Vašingtonu, gde su ga konzervativci optužili da cenzuriše njihove stavove, dok progresivci pokušavaju da spreče platformu da distribuira ono što vide kao toksični sadržaj.

Odluka će imati materijalne efekte i na moguću Trampovu predsedničku kampanju 2024. godine. Imao je 35 miliona pratilaca samo na Fejsbuku pre suspenzije; čini se da sada ima 4 miliona pratilaca na platformi Truth Social.

Jutjub je prošle godine rekao da će ukinuti suspenziju kada se rizik od nasilja smanji, dok je Tviter trajno zabranio Trampa. Ipak, izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji je ponudio kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara, ali nastoji da okonča ugovor, rekao je da bi dozvolio da se bivši predsednik vrati ako bude vlasnik kompanije.

Sajber kriminal pronašao svoju priliku povodom smrti kraljice Elizabete

Za Metu, Kleg je naglasio da tačnost ili sentiment o određenom sadržaju nisu bili pokretački faktor u tome da li će Trampu biti dozvoljeno da se vrati na platformu.

„Ako mislimo da na našoj platformi postoji sadržaj koji će dovesti do štete u stvarnom svetu — fizičke povrede — onda osećamo da imamo jasnu odgovornost da delujemo protiv toga.“ rekao je Kleg.

NultaTačka/Medium