Sve vesti Svet

Farmako kompanija Džonson i Džonson platiće 300 miliona dolara nakon što je 11.000 žena podnelo tužbu za nuspojave KARLIČNIH MREŽA

Farmako kompanija Džonson i Džonson platiće 300 miliona dolara nakon što je 11.000 žena podnelo tužbu za nuspojave KARLIČNIH MREŽA

Farmako kompanija Johnson & Johnson (J&J)postigla je nagodbu od 300 miliona australijskih dolara (204,90 miliona dolara) u dve australijske grupne tužbe koje su pokrenuli advokati zbog prodaje neispravnih implantata karlične mreže Australijskim ženama.

Nagodba, za koju je advokatska kuća rekla da je najveća nagodba u grupnoj tužbi za odgovornost za proizvod u istoriji Australije, sledi višestruke sudske postupke koji uključuju više od 11.000 tužilaca, farmaceutskog giganta i njegovu podružnicu Ethicon.

Proizvođači karlične mreže suočili su se sa hiljadama tužbi žena koje su rekle da su dobile nuspojave u vidu bola, probleme sa mokraćom, krvarenje i druge ozbiljne povrede od implantata. Ukupna poravnanja za kompanije su do sada bila više od 8 milijardi dolara.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

J&J se takođe suočio sa sličnim tužbama u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Evropi.

Ranije ove godine, sud u Kaliforniji naložio je J&J-u da plati 302 miliona dolara za prikrivanje rizika od Ethicon-ovih proizvoda sa karličnim mrežama.

Nagodba u ponedeljak dolazi nakon što je sudija australijskog saveznog suda ranije utvrdio da je Ethicon prodao implantate – za lečenje urinarne inkontinencije i prolapsa karličnih organa – bez upozorenja žena i hirurga o rizicima, i da je proizvode žurno izbacio na tržište pre odgovarajućeg testiranja.

Kompaniji je naloženo da isplati 1,7 miliona dolara za tri žene iz Australije u martu 2020.

Drugu grupnu tužbu su zatim u aprilu 2021. godine podneli su advokati Shine u ime žena koje su primile implantate 4. jula 2017. ili kasnije, a nisu imale pravo da se pridruže prvoj grupnoj tužbi, sa navodima sličnim prvom.

Nagodba od 300 miliona australskih dolara ostaje podložna odobrenju saveznog suda.

„U očekivanju odobrenja Federalnog suda, sa zadovoljstvom smo postigli nagodbu koja pruža sigurnost i put napred za australijske pacijente koji ispunjavaju uslove“, rekao je portparol kompanije Johnson & Johnson.

U 2019, američka uprava za hranu i lekove naredila je svim proizvođačima karličnih mreža da zaustave prodaju ovih proizvoda.

NultaTačka/TheGuardian