Sve vesti Svet

FAUČI KAŽE DA JE PRERANO REĆI DA OMIKRON NAJAVLJUJE KRAJ PANDEMIJE

FAUČI KAŽE DA JE PRERANO REĆI DA OMIKRON NAJAVLJUJE KRAJ PANDEMIJE

(Blumberg) — Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika SAD, kaže da je prerano reći da li će varijanta omikron najaviti prelazak pandemije Covid-19 na endemsku.

„Otvoreno je pitanje da li će omikron biti živa vakcinacija protiv virusa kojoj se svi nadaju“, rekao je Fauči u ponedeljak na onlajn konferenciji Agende Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Drugi naučnici i vladini zvaničnici izrazili su optimizam da bi brzo širenje omikrona i blaži ishodi mogli da signaliziraju eventualni pomak ka učenju da se živi sa virusom, slično kao što to svet radi sa sezonskim gripom. Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Burla rekao je francuskom listu Le Figaro da bi život uskoro mogao da se vrati u normalu.

Prema Faučiju, Omikron je toliko zarazan da sam obim infekcija može nadjačati njegovu nižu težinu i opteretiti bolnice. Istovremeno, primetio je da je važno fokusirati se na borbu protiv sveobuhvatne pandemije, a ne na reagovanje na svaku novu varijantu, zbog čega bi istraživački napori trebalo da budu usmereni na vakcine koje mogu pružiti široku zaštitu od mutacija.

„Ne želimo da se zalažemo za svaku varijantu, gde morate da napravite buster protiv određene varijante“, rekao je Fauči, koji je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. “Zauvek ćete ga juriti”.

„To je razlog zašto se svi zalažemo da otkrijemo koji su mehanizmi koji izazivaju odgovor na zajedničke karakteristike među svim stvarnim i potencijalnim varijantama koje vidimo i koje se mogu dogoditi“, dodao je on.

DIREKTOR FAJZERA: TRENUTNI TALAS KORONE MOŽE BITI POSLEDNJI, PILULA MOŽE DA PROMENI SVE

Sledeći koraci

Govoreći na istom panelu, koga je moderirala Fransin Lakua sa Blumberg televizije, izvršni direktor Moderne Inc. Stephane Bancel rekao je da se nada da će uskoro podeliti podatke sa regulatorima o vakcini koja je specifična za omikron, svoje kompanije.

„Trebalo bi da bude na klinici u narednim nedeljama. I nadamo se da ćemo u martovskom vremenskom okviru moći da imamo podatke koje ćemo podeliti sa regulatorima kako bismo smislili sledeći korak napred“, rekao je on.

Fauči, 81, rekao je da je otpor prema davno testiranim merama javnog zdravlja ometao borbu protiv Kovida.

„Imamo takav stepen odbijanja od redovnih, normalnih, lako razumljivih mera javnog zdravlja“, rekao je on. „Nespremnost da se nose maske, da se promoviše vakcinacija, o vrstama mera koje znamo, ako bismo se svi usaglasili zajedno kao društvo bili bi mnogo, mnogo bolji”.

„Imamo ‘dezinformacije’ koje su potpuno destruktivne za sveobuhvatan poduhvat javnog zdravlja,” kaže dr Fauči na virtuelnom samitu WEF-a Klausa Švaba.

Ipak, postoji mnogo razloga za optimizam usred napretka u tretmanima i vakcinama, kao i poboljšane komunikacije u javnom zdravstvu i spremnosti za buduće epidemije, Anelis Vilder-Smith, profesorka novih zaraznih bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekla je panelu.

„Putovanje će se nastaviti“, rekla je. „Mislim da ćemo imati bolje leto”.

Nulta Tačka/SwissInfo