Sve vesti Svet

Fauči odbija da prestane da finansira KINESKA “NAUČNA” ISTRAŽIVANJA

Fauči odbija da prestane da finansira KINESKA "NAUČNA" ISTRAŽIVANJA

Dr Entoni Fauči rekao je da nije u stanju da se obaveže da spreči federalno finansiranje kineskog naučnog istraživanja, uprkos tome što američka obaveštajna zajednica ocenjuje režim u Kini kao najvećeg američkog protivnika.

Fauči, šef Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), izneo je ove primedbe na online saslušanju Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije 16. juna, tokom razgovora sa senatorom Rodžerom Maršalom (R-Kansas).

„NIH još uvek finansira istraživanja u Kini, najmanje 8 miliona dolara od 2020. U Godišnjoj proceni pretnje Obaveštajne zajednice za 2022., Komunistička partija Kine je predstavljena kao jedna od najvećih pretnji Sjedinjenim Državama, zajedno sa Rusijom, Iranom, Sirijom, i Severnom Korejom. Koliko znam, samo Kina prima američke dolare za istraživanje“, rekao je senator tokom saslušanja. „Kada ćete kao direktor NIAID-a prestati da finansirate istraživanja u Kini?“

O ovome je ZABRANJENO pričati- Stručnjak rasturio KLIMATSKU AGENDU

Od 2020. godine, Nacionalni institut za zdravlje (NIH) dodelio je ukupno 8,3 miliona dolara grantova Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti i njegovom odeljenju Nacionalnom centru za kontrolu i prevenciju AIDS-a/STD, zajedno sa pet vrhunskih javnih univerziteta u Kini i Hong Kongu, prema veb stranici NIH-a.

Iako ovaj iznos ne obuhvata dolare koji su kasnije prebačeni u kinesku instituciju preko organizacije sa sedištem u SAD, kao što je EcoHealth Alliance sa sedištem u Njujorku, koja se udružila sa Institutom za virusologiju u Vuhanu radi izvođenja eksperimenata u vezi sa koronavirusom za koje su neki stručnjaci rekli da odgovaraju definiciji istraživanja dobijanja funkcije, odnosno eksperimenata koji povećavaju patogenost ili prenosivost virusa.

Fauči je, odgovarajući na Maršalovo pitanje, rekao da su američke savezne agencije „imale veoma produktivne recenzirane visoko cenjene istraživačke projekte sa našim kineskim kolegama koji su doveli do nekih velikih napredaka u biomedicinskim istraživanjima”.

„Tako da mislim da ne bih mogao da vam kažem da ćemo prestati da finansiramo Kineze“, rekao je Fauči.

„Očigledno moramo da budemo oprezni i da se pobrinemo da kada ih finansiramo imamo odgovarajuću recenziju i da prođemo kroz sve utvrđene smernice“, nastavio je on, dodajući da „grantovi koji idu u strane zemlje, uključujući Kinu, imaju državnu dozvola Stejt departmenta”.

„Dr. Faučijevi komentari dokazuju da je Kina droga koju jednostavno ne može da ostavi“, rekao je Maršal kasnije za The Epoch Times o odgovoru šefa NIAID-a.

Nulta Tačka/ZeroHedge