Sve vesti Svet

FDA IZDALA ZVANIČNO UPOZORENJE ZA mRNA VAKCINE ZBOG SVE VEĆEG BROJA SLUČAJEVA MIOKARDITISA

FDA IZDALA ZVANIČNO UPOZORENJE ZA mRNA VAKCINE ZBOG SVE VEĆEG BROJA SLUČAJEVA MIOKARDITISA
Pisao Elena Vuk

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) objavila je upozorenje na rizik od razvoja upale srčanog mišića vezanog usko za vakcine proizvođača Moderna i Pfizer.

Ta Američka agencija je početkom ovog meseca najavila da će dodati upozorenje nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvestile da je došlo do više slučajeva upale srčanog mišića( miokarditisa i perikarditisa ) otkrivenih kod mlađih odraslih i dece nakon što su primili vakcine, koje su bazirane na mRNA tehnologiji.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Agencija je 25. juna rekla da će dodati revizije informativnim listama za pacijente i davaoce usluga o „povećanim rizicima od miokarditisa (upala srčanog mišića) i perikarditisa (upala tkiva koja okružuju srce) nakon vakcinacije“ koristeći Pfizer ili Moderna COVID-19. Vakcine Pfizer ili Moderna koriste tehnologiju mRNA i zahtevaju dve doze, dok vakcina koju su napravili Johnson & Johnson koristi adenovirus i zahteva jednu dozu.

Zdravstveni radnici se ipak slažu da je dobrobit od vakcine mnogo veća od rizika upale srčanog mišića.

“Čini se da je rizik od miokarditisa i perikarditisa vrlo nizak sa obzirom na broj primljenjenih doza vakcine”, rekla je Dženet Vudkok( Janet Woodcock ), vršilac dužnosti izaslanika FDA, u izjavi prošle sedmice. „Dobrobiti vakcina protiv COVID-19 i dalje su veće od rizika, sa obzirom na rizik od bolesti COVID-a i sa njima povezanih, potencijalno teških komplikacija.“

Upozorenje koje je izdala FDA kaže da mogu postojati povećani rizici „posebno nakon druge doze i sa ( pojavom ) simptoma u roku od nekoliko dana nakon vakcine“.

„Pored toga, informativni podaci za primaoce i staratelje primaoca ove dve vakcine napominju da bi primaoci vakcine trebalo odmah da potraže lekarsku pomoć ako imaju bolove u grudima, otežano disanje ili osećaju ubrzano kucanje, treperenje ili lupanja srca nakon vakcinacije, ”, Rekla je agencija.

MIGRANTI IZ AVGANISTANA UHAPŠENI ZBOG UBISTVA 13-GODIŠNJE DEVOJČICE U BEČU

“FDA i CDC nadgledaju izveštaje, prikupljaju više informacija i nastaviće sa procenama dugoročnih ishoda tokom nekoliko meseci.”

Neki Američki mediji tvrde da je COVID-19 bolest koju uzrokuje virus KKP( CCP ) – Kineska komunistička partija.

Prema najnovijim nalazima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Amerike prošle nedelje zabeleženo je više od 1.200 slučajeva perikarditisa ili miokarditisa kod osoba starijih od 30 godina koje su dobile vakcine.

Stopa slučajeva, na osnovu prijava sistemu za prijavljivanje neželjenih događaja izazvanih primanjem vakcina koji deluje pri Američkim agencijama FDA i CDC, viša je nego što se očekivalo kod mlađih muškaraca.

Kod muškaraca od 12 do 17 godina – očekivani broj slučajeva upale srca nakon prve doze posle 21 dana od primanja vakcine bio je dva do 21. aprila. Opaženi broj slučajeva bio je 32 do 11. juna. Za muškarce između 18 godina i 24, očekivani broj slučajeva koji su koristili iste parametre bio je tri do 34. Opaženi broj slučajeva bio je 47 do 11. juna.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”