Sve vesti Svet

Fotografije sa pijace u Vuhanu kruže internetom

Fotografije sa pijace u Vuhanu kruže internetom

Ceo svet strahuje zbog fotografija na kojima se vidi kako su se na krovu kineske pijace u Vuhanu, koja se smatra izvorom pandemije, pojavili leševi životinja, što izaziva sumnju da je pijaca ponovo otvorena.

Fotografije je podelila američki virusolog dr Angela Rasmusen. Na fotografijama se vide redovi oderanih životinja koje vise na policama za sušenje.

Na nekim fotografijama se vidi i kako je na stolovima položeno nešto nalik životinjskoj koži.

Profesor Lorens Jang, mikrobiolog sa Univerziteta Vorvik u Velikoj Britaniji, smatra da je ovo veoma zabrinjavajuće.

„Šta međunarodna zajednica treba da uradi da ubedi vlade da crna tržišta treba da se kontrolišu? Znamo da skoro sve zarazne bolesti, koje su pretnja ljudima poslednjih godina, potiču od životinja“, rekao je Jang.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je da je pitanje vremena kada će doći do nove pandemije ako se nastavi ovakva trgovina u velikim gradovima.

Testiranje novih vakcina na miševima PROPALO a odobrene su za davanje ljudima (Grafikon)

Podsetimo, početkom januara 2020. godine kineske vlasti su identifikovale pijacu Huanan kao potencijalni izvor nove zarazne bolesti i ona je zatvorena. Istraživači su zatim sakupili uzorke živine, zmija, jazavaca, džinovskih daždevnjaka, sijamskih krokodila i drugih životinja koje su se tamo prodavale. U potrazi za uzročnikom, uzimali su i uzorke iz kaveza, toaleta, odvoda i tezgi.

Tim naučnika predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) posetio je pijacu 31. januara 2021. u kako bi istražio njenu ulogu u pandemiji.

U martu 2021. godine, kineski naučnici su objavili izveštaj koji je pokazao da su svi od skoro 200 uzoraka prikupljenih od životinja bili negativni, ali da je oko 1.000 uzoraka uzetih sa tezgi i drugih delova pijace pozitivno.

Međutim, 11 meseci nakon posete SZO-a nastale su fotografije na kojima se vidi da su na pijaci, iako je zvanično zatvorena, izloženi delovi životinja.

Uz to, zabrinjavajuće informacije sa pijace u Vuhanu dolaze mesecima nakon što su tri nove studije potvrdile da je epicentar pandemije koronavirusa zaista bila pijaca u Vuhanu i da je SARS-CoV-2 najmanje dva puta prešao sa divljih životinja, držanih u kavezima, na ljude. u novembru i decembru 2020. godine.

Po svemu sudeći SZO ponovo traži prostor kako bi se zaobišla odgovornost, a bolest prebacila iz laboratorije na pijacu.

Nulta Tačka/Mediji