Sve vesti Svet

FRANCUSKA SAVETUJE MLAĐE OSOBE OD 30 GODINA DA NE PRIME MODERNINU VAKCINU PROTIV COVID-a

Pisao Elena Vuk

Francuska uprava za javno zdravlje savetovala je da osobe mlađe od 30 godina ne primaju Moderna vakcinu protiv Covid-a, navodeći veći rizik od upale srčanog mišića nakon inokulacije.

Umesto toga, ovo zdravstveno telo preporučuje Pfizer-a za ovu starosnu grupu.

Oslanjajući se na nedavno objavljene podatke, francuski zdravstveni autoritet, Haute Autorite de Sante (HAS), izjavio je da je rizik od miokarditisa, od vakcine protiv covid-a proizvođača Pfizer-BioNTech, sada Comirnaty “za oko pet puta manji… u poređenju sa Moderninom vakcinom protiv covid-a Spikevax” kod mladih ljudi prema mišljenju obavljeno u ponedeljak.

Slučajevi miokarditisa uglavnom se javljaju u roku od sedam dana od vakcinacije, češće nakon druge doze, kod muškaraca mlađih od 30 godina, stoji u obaveštenju.

HAS, koji deluje kao savetnik francuskog zdravstvenog sektora, ali nema ovlašćenje da zabrani lekove, rekao je da će se preporuka odnositi na prvu i drugu dozu, kao i na treću “dopunsku dozu” dok se čekaju dodatni podaci.

Za francusku populaciju od 30 i više godina, međutim, ovo telo je reklo da podržava primenu Spikevax-a u ovoj grupi, navodeći da je njegova efikasnost bila nešto veća od vakcine protiv covid-a proizvođača Pfizer-BioNTech.

Prošlog meseca su nordijske nacije postavile različita ograničenja na Moderninu vakcinu. Island je napravio najširu suspenziju uboda, a njegove zdravstvene vlasti su obustavile njegovu upotrebu u celoj svojoj populaciji.

Stokholm je u međuvremenu objavio da zamrzava korišćenje Moderne za svu populaciju rođenu 1991. godine i kasnije. Helsinki je sledeo taj primer, ali je zaustavio inokulaciju za mlade, muške Fince samo na osnovu studije koja je uključivala Finsku, Dansku, Norvešku i Švedsku koja je otkrila da muškarci mlađi od 30 godina imaju nešto veći rizik od razvoja miokarditisa.

Oslo takođe predlaže da bi mladi Norvežani trebali razmisliti o odabiru Comirnaty-ja kada odluče da budu vakcinisani protiv covid-a.

Evropska agencija za lekove savetovala je da se upalna stanja srca, miokarditis i perikarditis, dodaju na listu retkih štetnih nuspojava i kod Moderna i Pfizer-BioNTech mRNA vakcine protiv covid-a u julu. Međutim, medicinski nadzornik insistira da su slučajevi izuzetno retki.

Nulta Tačka/InfoWars