Sve vesti Svet

Frka oko Pelosi i Pekinga je bila nameštaljka! Otkriveno- Sin Pelosijeve je multimilionski investitor u KINESKOJ 5G kompaniji

Frka oko Pelosi i Pekinga je bila nameštaljka! Otkriveno- Sin Pelosijeve je multimilionski investitor u KINESKOJ 5G kompaniji

Predsednica Predstavničkog doma priznala je da je njen sin bio nenavedena „pratnja“ na kontroverznom putovanju

Sin predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Pol Pelosi mlađi, drugi je najveći investitor u kinesku telekomunikacionu kompaniju Borks Tehnolodžis, objavio je nedavni izveštaj Dejli Mejla. Mlađi Pelosi nije javno otkrio svoj udeo u firmi vrednoj 22 milijarde dolara pre nego što je pratio svoju majku na putovanju na Tajvan koje finansiraju poreski obveznici.

Saznavši da je Pelosi mlađi bio zajedno sa delegacijom svoje majke, nekoliko tajvanskih političara, uključujući bivšeg predsednika finansijske nadzorne komisije ostrva, Tseng Ming-chunga, zahtevali su da saznaju da li je vladajuća Demokratska progresivna partija na ostrvu imala finansijski odnos sa porodico, Pelosi i da li je poseta kongresmenke uključivala poslovne interese. Mlađi Pelosi nije bilo naveden kao član delegacije i nije imalo nijednu državnu funkciju ili drugu navedenu misiju koju treba da izvrši.

Džordž Soroš povećava udeo u Big Tech-u: Kupuje akcije Amazona, Gugla i Tesle

Pelosi nije samo veliki investitor u Borks-u, igraču u kineskom sektoru interneta stvari i 5G, već je radio i kao konsultant za tu firmu, prema podacima američke Komisije za hartije od vrednosti koje je dao Dejli mejl. Za svoje usluge je nagrađen sa 700.000 akcija u firmi, a tada je njegov udeo nadmašio samo izvršni direktor Pat Sek Iuen Chan, navodi se u izveštaju.

Uprkos tome što nije naveden kao deo zvanične delegacije, mlađi Pelosi je fotografisan sa tajvanskim predsednikom Cai Ing-venom i drugim zvaničnicima sa sporne teritorije. Kongresmenka je sa sobom zvanično povela grupu saveznika Demokratske partije koja je uključivala predsednika Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Gregorija Meksa, potpredsedavajuću Komiteta za načine i sredstva Predstavničkog doma Suzan DelBene, člana Stalnog izabranog komiteta Predstavničkog doma za obaveštajne poslove Raja Krishamoorthija i člana Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Endija Kima.

Predsednicu Predstavničkog doma i njenu porodicu navodno je sankcionisao Peking kao odgovor na ono što je Kina opisala kao transparentnu provokaciju američkog političara, a mnogi u Kini veruju da je poseta sprovedena da bi se namerno povećale tenzije između dve globalne sile.

Međutim, naučnik za ponovno ujedinjenje Chiu Ii rekao je za Global Times da je Pelosijeva poseta Tajvanu takođe imala za cilj da popuni portfelj tehnoloških akcija njenog muža bez izazivanja sumnji koje bi mogle proizaći iz angažovanja spoljnog finansijskog savetnika u takvoj misiji. “Zbog svog zauzetog rasporeda, sama Pelosi nije imala mnogo vremena i prostora da održava kontakt sa svojim mužem u SAD. Nije mogla da dozvoli da previše ljudi sazna za njihovu finansijsku manipulaciju tokom posete Tajvanu, a nije mogla čak ni da zamoli svoju sekretaricu da to uradi, tako da je mogla da veruje samo svom sinu “, rekao je on za kinesku agenciju.

Zaista, Pelosi je čak otišla toliko daleko da je tvrdila da njen sin nije imao nikakve poslovne odnose dok je pratio svoju mamu oko ostrva. „ Muž vodi posao u SAD, Pelosi je bila zadužena za izazivanje problema, a sin je radio kao pomoćnik Pelosi “, objasnio je Čiu.

Govornicu Predstavničkog doma i njenu porodicu često optužuju za nezdravu udobnost sa Pekingom, tvrdnje koje teško da će biti ućutkane jednom jedinom, navodno, samoobogaćujućom posetom Tajvanu. Još jedan posmatrač Tajvana, kojeg citira Global Times, sugerisao je da se porodica Pelosi možda pozicionira da deluje kao posrednik američkim kompanijama koje žele da osnuju fabrike na Tajvanu. Poseta kongresmenke velikoj tajvanskoj fabrici čipova usledila je samo nekoliko dana nakon što je Kongres usvojio zakon koji ima za cilj subvencionisanje američke industrije poluprovodnika, zbog čega su zalihe čipova naglo porasle. Pelosi i njen suprug optuženi su za insajdersku trgovinu u vezi sa trgovinom Pola Pelosija starijeg sa tehnološkim gigantima Apple, Amazon i Alphabet prošlog meseca, što je porodici donelo više od 5 miliona dolara profita.

Dok predsednica Predstavničkog doma zarađuje 223.500 dolara godišnje u svojoj vladinoj ulozi, njena neto vrednost se procenjuje na čak 252 miliona dolara, prema njenim sopstvenim finansijskim otkrićima, što je dovelo do toga da mnogi spekulišu da se firma za rizični kapital i finansijski konsalting njenog supruga Financial Leasing Services hrani insajderskim informacijama.

NultaTačka