Sve vesti Svet

Džordž Soroš povećava udeo u Big Tech-u: Kupuje akcije Amazona, Gugla i Tesle

Džordž Soroš povećava udeo u Big Tech-u: Kupuje akcije Amazona, Gugla i Tesle

Soros Fund Management, nekadašnji hedž fond sa sedištem u Njujorku koji je 1970. godine formirao mađarsko-američki investitor Džordž Soroš, kupio je 53 nove vrste akcija u prvom fiskalnom kvartalu 2022. godine, sa ulaganjima usredsređenim na nekretnine, informacione tehnologije, zdravstvo, finansije, diskreciono pravo potrošača i sektor komunikacija.

Soros Fund Management (SFM), glavni menadžer sredstava za Fondacije za otvoreno društvo (OSF), povećao je svoje udele u vodećim velikim tehnološkim kompanijama, navodi se u regulatornom podnesku objavljenom u petak.

Menadžeri novca su dužni da podnesu obrazac 13F u roku od 45 dana od kraja svakog tromesečja da bi prikazali svoj udeo u akcijama kojima se trguje na američkim berzama.

Tako je privatna američka firma za upravljanje investicijama koju je 1970. osnovao milijarder „filantrop“ Džordž Soroš kupila seriju tehnoloških akcija uoči njihovog oštrog rasta poslednjih nedelja.

SZO želi da preimenuje majmunske boginje

SFM sa sedištem u Njujorku je krajem juna povećao svoje udele u tri tehnološke kompanije koje su među vodećih deset: Amazon.com Inc., Salesforce Inc. i Alphabet Inc., između ostalih.

Drugi novi izbori akcija uključuju kupovinu od 20 miliona dolara u Tesla Inc. Ilona Maska. 30.000 deonica u automobilskoj i energetskoj kompaniji trenutno predstavlja oko 0,4% od 4,6 milijardi dolara američkog portfelja akcija Soroša, čije se lično bogatstvo procenjuje na 8,5 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Sorošev fond je takođe dodao akcije svojim postojećim udelima kod proizvođača električnih vozila (EV) Lucid Group Inc. i Nio Inc.

Ostali novi dodaci uključivali su akcije u vrednosti od 168 miliona dolara u investicionoj kompaniji Alleghany Corp., fokusiranoj na poslove osiguranja, i 201,5 miliona dolara u akcijama American Campus Communities Inc., najvećeg državnog investitora, vlasnika i menadžera visokokvalitetnih studentskih domova stambene zajednice.

Tehnološke akcije su porasle nakon što su dostigle najnižu tačku tokom rasprodaje na tržištu u prvoj polovini 2022. Od tada, tehnološki sektor je skočio za skoro 20%, pošto su investitori bili podstaknuti da otkupe akcije nakon što je pozdravljena sezona zarade u drugom kvartalu kao „velika pobeda“ tehnoloških kompanija.

Sve, od potrošnje i potražnje potrošača do digitalnog oglašavanja, bilo je „mnogo bolje nego što se strahovalo, s obzirom na kretanja na tržištu“, kaže analitičar Vedbusha Dan Ajvs, a citira Blumberg.

Apple i Amazon su porasli za oko 30% u poslednja dva meseca i smatrani su najboljima u sektoru. Akcije Netfliksa i Tesle porasle su za 40%, odnosno 37%.

Sve u svemu, američke akcije su napredovale četvrtu nedelju zaredom ove godine.

Investiciona firma Džordža Soroša je od početka 2022. godine upravljala sa više od 28 milijardi dolara, uključujući javni i privatni kapital. Američki milijarder, investitor i navodni “filantrop”, 92, poznat je po svojim raskošnim donacijama političkim ciljevima.

Soroš i njegove Fondacije za otvoreno društvo (OSF) kritikovane su širom političkog spektra zbog toga što daju velike količine novca na sumnjive „inicijative civilnog društva“ u desetinama zemalja Trećeg sveta i na postsovjetskom prostoru kao deo napora za širenje njegove vizije „globalizovanog, socijalno liberalnog, tržišno vođenog svetskog poretka“.

Soroševa plodna aktivnost je od tada proglašena oblikom neželjenog mešanja u njihove unutrašnje stvari od strane nekih nacija. Rusija je zabranila operacije OSF-a 2015. godine nakon što ih je Moskva smatrala pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Godine 2018, njegova rodna Mađarska izbacila je iz zemlje Centralnoevropski univerzitet koga podržava Soroš.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/Sputnik