Sve vesti Svet

Generalni sekretar UN-a Gutereš kaže da su visoke cene gasa dobre za planetu

Generalni sekretar UN-a Gutereš kaže da su visoke cene gasa dobre za planetu

Bol zbog skoka cena gasa se mora istrpeti jer je svako šire prihvatanje fosilnih goriva kao alternative „ludilo“ i ugrožava globalne klimatske ciljeve, upozorio je u ponedeljak generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Ako zemlje „postanu toliko opsednute trenutnim jazom u snabdevanju fosilnim gorivima i počnu da zanemaruju politiku smanjenja upotrebe fosilnih goriva“, klimatska katastrofa je zagarantovan ishod, rekao je Gutereš u unapred snimljenom obraćanju na Samitu o održivosti Economist.

Specijalna operacija u Ukrajini dovela je do naglog porasta cena uglja, nafte i gasa dok se zemlje bore da zamene ruske izvore, ali Gutereš strahuje da bi ove kratkoročne mere mogle da „zatvore prozor” za pariske klimatske ciljeve.

Bi-Bi-Si prenosi da je portugalski veteran socijalista takođe pozvao zemlje da u potpunosti ukinu „glupi“ ugalj do 2040. i izdrže finansijske troškove bez prigovora.

U svom prvom velikom govoru o klimi i energiji od samita COP26, Gutereš se požalio da ograničeni napredak postignut u Glazgovu nije dovoljan da spreči „opasne klimatske promene“.

Gutereš je rekao da proizvodnja ugljenika treba da se prepolovi do kraja ove decenije, iako dokazi pokazuju da bi emisije trebalo da porastu za 14 odsto.

„Problem nije rešen u Glazgovu“, rekao je Gutereš u govoru. “U stvari, problem se pogoršava”.

Rat u Ukrajini preti da tu situaciju učini još problematičnijom, rekao je on, jer globalnu nestašicu energije zemlje prevazilaze tako što prihvataju ugalj ili uvoz tečnog prirodnog gasa kao alternativne izvore.

Neke globalističke agencije su već rekle da se hodanje umesto vožnje mora smatrati alternativom u vremenima nestašice goriva.

MARIO ZNA UŽIVO -Ovo mediji ne smeju da objave- Najnovije ZABRANJENE INFORMACIJE

Nulta Tačka/Technocracy