Srbija Sve vesti

GLAVNI SNS gej aktivista Azdejković: Ruski špijuni šetaju u litijama, hoću da ženim i tražiću svoja prava na ulici

GLAVNI SNS gej aktivista Azdejković: Ruski špijuni šetaju u litijama, hoću da ženim i tražiću svoja prava na ulici

Predrag Azdejković, SNS gej i glavni i odgovorni urednik gej magazina “Optimist” i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su govorili o otkazivanju Evroprajda koji je trebalo da se održi u septembru u Beogradu.

Prema rečima Azdejkovića dok MUP zvanično ne donese obaveštenje o ukidanju Prajda nema reči.

– Dok nema papira iz države da se skup zabranjuje, tako da se čeka zabrana MUP-a i iako se to desi, onda se skup neće se desiti. Bes unutar LGBT zajednice je veliki, pošto na pošten način ne možemo da se izborimo za svoja prava, ja podržavam i izlaske na ulice – kaže Predrag Azdejković, glavni SNS gej aktivista.

Perko Matović pozvao je pripadnike LGBT zajednice da na izlaze na ulice, jer je to pitanje bezbednosti.

– Situacija ne samo po pitanju Kosova i Metohije, već i nekih drugih pitanja koje mogu da izazovu krizu su dovoljno krupne da bi mogle da izazovu nemir, tako da bi Prajd zaista mogao da bude i previše – istakao je Matović.

Važno je napomenuti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da se “Prajd” neće održati zbog neutranih, bezbednostnih razloga.

Delegacija EU zahteva objašnjenja od Srbije zbog otkazivanja Evroprajda

– Bes LGBT zajednice je razumljiv, jer se njima zabranjuje nešto, ali u ovom slučaju to je iz veoma opravdanih razloga. Možemo govoriti i o vrednosnoj strukuri te manifestacije, ali oni koji izlaze na te litije i koji se protive time, iznose samo svoj stav i ne štete nikome, niti ugrožavaju nečiju bezbednost – rekao je Perko Martović i Centra za nacionalnu politiku.

Ako bi uprkos svemu pripadnici LGBT organizacije izašli na ulice, čija bi odgovornost bila ukoliko bi došlo do incitenta pitala upitan je Azdejković.

– Imamo situaciju da je samo LGBT zajednici nešto zabranjeno, nije na primer zabranjena neka utakmica, je policajci čuvaju i navijače, ja tu vidim diskriminaciju – kaže Azdejković.

On je naveo da je najveći problem bio u “Evroprajdu”.

– Nama je zabranjen Prajd, vama Evro. Ako vidimo ko organizuje litije, a to su ruski špijuni, iza koga stoji Rusija i tačno se zna ko stoji iza toga. Nikakav problem ne bi bio da smo mi organizovali “Paradu Ponosa”, već je problem to što je Evroprajd. Toliko lažnih vesti je izašlo oko toga, LGBT zajednica stoji u sredini, a neko se iznad nje tuče. Više se priča ko će o da peva na tom Prajdu, nego šta mi hoćemo. A mi hoćemo ravnopravnost, da živimo normalno da ne moramo da živimo u strahu i zašto nam treba toliko policije da čuva – kaže Azdejković.

Matović je naveo da je najvažniji bezbednosti rizik kada je u pitanju organizacija nekog skupa.

– Ove godine je najavljen set događaja koji je nosio mnogo toga dekadentnog i nije imao mnogo sa tim da se nešto izbori LGBT zajednici, već da se prizove neka vrsta provokacije kod tradicionalno nastrojenog stanovništva – istakao je Matović.

Azdejković je rekao da u Srbiji postoji jedan problem, a to je da se o LGBT šetnji pitaju upravo oni kojih se to pitanje ne tiče.

– Jeste to većina, ali te većine se uopšte ne tiče. Eto mi hoćemo da prošetamo zato što smo kupili nove štiklice, šta to vas briga. Da li vi sada za svaki događaj idete da pitate zašto vi šetate. Ja želim svoja prava, evo hoću da se ženim i ja ću ići da šetam samo zbog toga. Drugi ljudi imaju druge zahteve – kaže Azdejković.

NultaTačka/Kurir