Sve vesti Svet

GLEN GRINVALD RAZOTKRIO NAPORE DUBOKE DRŽAVE U SPREČAVANJU TRAMPA DA POMILUJE ASANŽA I SNOUDENA!

GLEN GRINVALD RAZOTKRIO NAPORE DUBOKE DRŽAVE U SPREČAVANJU TRAMPA DA POMILUJE ASANŽA I SNOUDENA!
Pisao Elena Vuk

Glenn Greenwald razotkriva napore Duboke Države –  Bilo je mnogo spekulacija pred kraj mandata Donalda Trampa kao predsednika Sjedinjenih Država da će pomilovati Edward Snowden-a, Julian Assange-a ili obojicu, koji su bili odgovorni za razotkrivanje ogromnih količina nedela američke vlade.

Ali, do toga nije došlo. Zašto? Glenn Greenwald, koji je odigrao ključnu ulogu u pomaganju Snowden-u da razotkrije informacije o programima masovnog nadzora američke vlade i koji se u javnosti i iza kulisa zalagao da Tramp pomiluje obojicu, ima zanimljiva razmišljanja o svemu tome.

Razlog zašto Tramp nije izdao pomilovanje ni za Snowden-a ni za Assange-a je usmeren na duboku državu koja pokušava da se zaštiti dovodeći Trampa u opasnost, sugerisao je Greenwald prošle nedelje u epizodi svoje emisije System Update.

U pisanom uvodu za ovu epizodu, Greenwald napominje da je Tramp, dok je bio predsednik, i “podignuo mogućnost da bi mogao pomilovati Snowden-a” i da je “aktivno razmišljao o pomilovanju Assange-a”.

PRINC ENDRU SE SUMNJIČI ZA INTIMNU VEZU SA DŽIZLEJN MAKSVEL

Greenwald se u uvodu osvrće na nedavni Trampov intervju sa Candace Owens. Tramp je u intervjuu izjavio da je bio “veoma blizu” pomilovanju jednog od njih, ali to na kraju nije učinio. Zašto? Tramp je rekao da je razlog to što je on “bio previše fin” da izda pomilovanje.

Greenwald ne prihvata to objašnjenje. on dalje piše:

Pitanje koje očito proizlazi iz tog odgovora: prema kome previše? Američkim sigurnosnim službama — CIA-i, NSA-i i FBI-ju, koje su provele četiri godine čineći sve što je moguće da sabotiraju i potkopaju Trampa i njegovo predsedništvo svojom izmišljotinom o Russiagate-u i drugim curenjima lažnih optužbi njihovim korporativnim medijskim saveznicima? Previše lepo prema ratnohuškačkim slugama vojno-industrijskog kompleksa u establišmentskim krilima obe strane koje su bile saveznici tih sigurnosnih službi u pokušaju da izbace Trampovu spoljnopolitičku agendu America First? Previše lepo prema Džonu Brenanu, Džejmsu Klaperu i Suzan Rajs, zvaničnicima bezbednosti iz Obamine ere koji najviše žele da vide kako Assange i Snowden trunu doživotno u zatvoru jer su razotkrili Obamine špijunske zločine i korupciju demokrata 2016.? Trampovo objašnjenje „Ja sam previše fin” je, da tako kažemo, manje nego ubedljivo.

U epizodi System Update, Greenwald dalje objašnjava da je Trampovo neprijateljstvo prema ovim dubokim državnim snagama pomoglo Greenwald-u i mnogim drugim pojedincima da pomisle da bi Tramp mogao izdati pomilovanje:

Sada argument zašto je predsednik Tramp ne samo trebao pomilovati Julian Assange-a i Edward Snowden-a, već zašto su neki od nas verovali da postoji šansa da se ne može osloniti na dobronamernost predsednika Trampa. Oslanjalo se na činjenicu da je bolje od ikoga znao koliko su ove agencije lažne, uvredljive i opasne. Agencije koje su razotkrili Snowden-a i Assange-a i one koje su tražile da budu zauvek zatvoreni. Znao je, kao i svi, izdaju i nezakonito mešanje u Američku unutrašnju politiku jer je bio jedna od njihovih meta.

Ipak, pomilovanja se nisu ostvarila. Zašto? Greenwald navodi da je Greenwald “znao da Tramp želi pomilovati Edward Snowden-a i snažno je razmišljao o pomilovanju Julian Assange-a”. Greenwald nastavlja, Tramp se “uplašio da nije pomilovao nijednog od njih iz razloga koje ću vam objasniti”. Greenwald zatim tvrdi da je Tramp na kraju popustio pred dubokim državnim pritiskom primenjenim kroz pretnju republikanskih senatora da osudi Trampa za opoziv koji je protiv njega pokrenut u njegovim poslednjim nedeljama na funkciji.

Greenwald kaže:

Oni su mu vrlo jasno stavili do znanja republikanskim senatorima kao što su Lindsey Graham i Marco Rubio i Mitch McConnell da ako uradite bilo koju od onih stvari koje razmišljate da uradite, pomilovanje Assange-a i Snowden-a, uklanjanje poverljivosti JFK-ovih dosijea, uklanjanje tajni koje su trebale biti davno skinute tajnost jer su decenijama stare izdaje američke vlade, mi ćemo glasati da vas opozovemo. Imali su tu polugu da mu je Damoklov mač visio nad glavom…

“Ovo je priča o tome zašto je duboka država opet uspela”, zaključuje Greenwald u svojoj epizodi System Update, “čak i sa osobom u Beloj kući koja iz prve ruke zna koliko su zli, destruktivni i toksični.”

Epizoda emisije System Update, pročitajte uvod i transkript.

Nulta Tačka/ZeroHedge