Sve vesti Tehnologija

GOOGLE DOBIO TUŽBU OD 36 DRŽAVA ZBOG KRŠENJA ANTITRUST ZAKONA

GOOGLE DOBIO TUŽBU OD 36 DRŽAVA ZBOG KRŠENJA ANTITRUST ZAKONA
Pisao Elena Vuk

Google je u sredu bio pogođen tužbom grupe državnih advokata zbog navodnog kršenja antitrust zakona od strane njegove prodavnice Android aplikacija( Google Play ).

Glavni advokati 36 država i okruga Kolumbija tužili su kompaniju Big Tech u tužbi na 144 stranica podnesenoj saveznom sudu Severne Kalifornije. Grupa navodi da Google-ova prodavnica Play za Android aplikacije krši antitrustovske zakone.

Žalba je usmerena na kontrolu koju Google može izvršiti na svojoj Play prodavnici, omogućavajući mu da prikuplja provizije do 30 posto za digitalne transakcije u aplikacijama instaliranim na pametnim telefonima sa Android sistemom. Ti uređaji predstavljaju više od 80 posto svetskog tržišta pametnih telefona.

Pod vođstvom Jute, Severne Karoline, Tenesija, Nju Jorka, Arizone, Kolorada, Ajove i Nebraske, označava četvrtu veliku antitrustovsku tužbu koju su Američke vladine agencije protiv kompanije pokrenule od oktobra 2020. godine.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Ostale tužbe pokrenute protiv Google-a uključuju žalbu dvostranačke koalicije država i tužbu Ministarstva pravde. Podseća na optužbe koje je protiv kompanije izradio proizvođač mobilnih igara Epic Games u avgustu 2020. Taj slučaj čeka suđenje.

Žalba tvrdi da je Google primenio razne taktike i postavio anti-konkurentske barijere kako bi osigurao da distribuira više od 90 posto aplikacija na Android uređajima, tržišni udeo za koji grupa advokata tvrdi da predstavlja ilegalni monopol. Takođe se navodi da je Google zloupotrebio tu moć kako bi ubrao milijarde dolara profita na štetu potrošača, koji u krajnjem slučaju plaćaju veće cene kako bi subvencionirali provizije, i proizvođači aplikacija koji imaju manje novca i podsticaja za inovacije.

“Google mora odgovarati za nanošenje štete malim preduzećima i potrošačima”, rekao je u izjavi državni advokat iz Jute Šon D. Rejes( Sean D. Reyes ).

40% BRITANACA ŽELI DA NOSI MASKE ZAUVEK A NEVAKCINISANIMA ŽELE TRAJNU ZABRANU PUTOVANJA

“Mora prestati koristiti svoju monopolističku moć i hiper-dominantnu tržišnu poziciju kako bi nezakonito uzeo milijarde dodanih dolara od manjih kompanija, konkurenata i potrošača iznad onoga što bi trebalo platiti.”

Odgovarajući na tužbu, Google je tužbu  nazvao “bezuslovnom”.

“Ne namećemo ista ograničenja kao i drugi mobilni operativni sistemi”, napisao je u sredu Vilson Vajt( Wilson White ), Google-ov viši direktor za javne politike.

“Dakle, čudno je da je grupa državnih advokata odlučila pokrenuti tužbu napadajući sistem koji pruža veću otvorenost i izbor od ostalih.”

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/ZeroHedge