Sve vesti Svet

GORE KARIBI ZBOG OBAVEZNE VAKCINACIJE! PUCA SE NA POLICIJU (VIDEO)

Protesti protiv kovid mera na francuskom ostrvu Martinik su u sredu prerasli u nasilje i sukobe s policjom, a barikade su zapaljene preko noći usred sve većih tenzija na Karibima.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako plamen bukti u delovima Martinika, dok demonstranti divljaju oko tržnog centra i blokiraju puteve tokom pojačanih nemira uoči pokušaja da se ubrza uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike na ostrvu.

Smatra se da je uvođenje mobavezne vakcine uznemirilo mnoge stanovnike karipskih ostrva, jer mnogi potiču od robova koji su bili izloženi toksičnim hemikalijama dok su bili primorani da rade na plantažama u 20. veku.

Gvadelupe, obližnje ostrvo koje je takođe pod francuskom kontrolom, doživelo je proteste tokom vikenda, a u nedelju je privedeno 38 ljudi tokom demonstracija protiv policijskog časa. Vlasti su od tada produžile noćni policijski čas u nastojanju da povrate mir nakon nasilnih sukoba.

Situacija dolazi nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron upozorio da je situacija na Karibima sada „eksplozivna“. Takođe postoji zabrinutost da su neki demonstranti nosili oružje. Stižu izveštaji o pucnjavi na policiju usred haosa.

Kovid mere, koje je diktirala francuska vlada u Parizu, naišle su na generalni štrajk u regionu od strane sindikata i odlučne opozicije. Makronova vlada je bila primorana da se uključi u krizne razgovore sa predstavnicima karipskog ostrva ranije ove nedelje u pokušaju da uguši rastuće nezadovoljstvo.

SOLOMONOVA OSTRVA GORE! NASILNI PROTESTI PROTIV ZAKLJUČAVANJA! AUSTRALIJA POSLALA SPECIJALNE JEDINICE (VIDEO)

Nulta Tačka/SrbinInfo