Sve vesti Svet

Gradonačelnik Antverpena: Belgijanci treba da se suoče sa „gorkom istinom“

Gradonačelnik Antverpena: Belgijanci treba da se suoče sa „gorkom istinom“

Energetska politika belgijske vlade dovela je zemlju u strašnu situaciju i učinila je sličnom Grčkoj opterećenoj dugovima, rekao je lider opozicione stranke Novi flamanski savez.

Vreme je da se Belgijanci suoče sa „gorkom istinom“ da je njihova zemlja „bankrotirala“, rekao je Bart De Vever, koji takođe služi kao gradonačelnik Antverpena, u intervjuu za lokalnu televiziju, a citira belgijski dnevnik Het Laatste Nieuws.

„Pogledajte naš dug, državnu potrošnju i deficit. Gore je nego u južnoj Evropi“, rekao je on. „Ranije sam rekao da ćemo posle sledećeg ekonomskog šoka biti nova Grčka. Nažalost, to je sada realnost”.

De Vever, koji predvodi konzervativnu flamansku nacionalističku političku snagu, optužio je vladu premijera Aleksandra De Krua da nije pripremila Belgiju za tekuću energetsku krizu u EU, upoređujući krizu sa onim što doživljavaju SAD.

„Američki narod nije u ovoj vrsti sr*nja. Oni su uradili suprotno od onoga što smo mi uradili. Oni su sada izvoznici nafte i gasa, što svakako nije bio slučaj pre 20 godina“, rekao je on.

Predsednik Barak Obama je kao jedno od krunskih dostignuća svog predsedništva naveo pretvaranje SAD u neto izvoznika nafte i goriva, što se dogodilo 2018. godine i prvi put posle decenija.

Ko je nova premijerka Velike Britanije! “Wanna be” čelična lejdi koja preti Rusiji i želi da očisti Balkan od ruskog uticaja

Belgijski političar je tvrdio da privrženost EU „zelenim dogmama“ malo utiče na sprečavanje klimatskih promena, pošto strogi standardi jednostavno guraju industriju u druge zemlje. Belgija i Nemačka su bile posebno „glupe“ kada su ukinule svoje stabilne nuklearne elektrane, smatra De Vever.

Aktuelna vlada je u decembarskom koalicionom sporazumu potvrdila svoju posvećenost zatvaranju nuklearne elektrane Doel i nuklearne elektrane Tihange. Planirano je da proces razgradnje svih sedam belgijskih jedinica počne ove godine, sa potpunim gašenjem do 2025. Plan je bio da se izgrade gasne elektrane koje subvencioniše vlada kako bi se nadoknadio gubitak proizvodnje električne energije.

U martu je vlada objavila da razmatra da radi na relativno novijim reaktorima Doel-4 i Tihange-3 deset godina nakon prethodnog roka za 2025. godinu, zbog predviđenih nestašica energije.

„Ovo nije kriza koju je [ruski predsednik Vladimir] Putin izazvao“, rekao je De Vever u intervjuu. „Evropa je to sama preuzela postupnim ukidanjem sopstvene proizvodnje primarne energije ovog veka“.

Region Flandrije, koji ima neke energetski intenzivne industrije, posebno je ranjiv na nestašicu energije, dodao je on.

Nulta Tačka/RT