Sve vesti Svet

GRUZIJA UVODI LABAVIJE MERE PROTIV COVID-a JER IMA POSEBNO STANOVNIŠTVO

Pisao Elena Vuk

Nije san ovo je java, a može da bude i neslana šala. Za posebne narode posebne Covid propusnice.

Bivša Sovjetska Republika Gruzija i njeno stanovništvo toliko su posebni i jedinstveni da građani verovatno neće biti podvrgnuti striktnim pravilima o posredovanju Covid propusnica ukoliko su se oporavili od virusa, rekla je ministarka zdravlja.

Govoreći u četvrtak, Ekaterine Tikaradze je napomenula da „ne postoji tako posebna zemlja na svetu kao što je Gruzija – mi smo jedinstveni i na osnovu toga ćemo imati dve zelene [Covid-19] propusnice. Jedna od njih, rekla je ona, trajaće “neograničeno” za upotrebu u zemlji.

Prema rečima ministra, Gruzijci, za razliku od građana drugih evropskih zemalja, mogu da dobiju „zeleni pasoš“ čak i ako su se zarazili virusom pre više od pola godine. Objašnjavajući da su ljudi u zemlji toliko različiti, rekla je da „sve verovatno dolazi od naše genetike i karaktera“.

„Nema iznenađenja da će ta zemlja biti izuzetak u pogledu Covid sertifikata“, rekla je Tikaradze. Međutim, predloženi dokaz o imunitetu za međunarodna putovanja moraće da se obnavlja svakih šest meseci da bi bio prihvaćen u inostranstvu.

BUDITE LJUBAZNI, UPOZNAJTE SE! U EVROPU “EKSPRESNO” STIGAO PRVI SLUČAJ KAKO GA OCENJUJU NAJGOREG SOJA KORONE

„Ja lično smatram da je važno da se društvo postepeno navikava na važne promene koje se dešavaju u svetu“, nastavila je ona. „Verovatno je dobro što će naši građani imati više fleksibilnosti u napetoj, socijalnoj, ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji.

Takođe, komentarišući taj potez u četvrtak, šef Nacionalnog centra za kontrolu bolesti rekao je da Tbilisi razmatra dve odvojene propusnice za domaću i međunarodnu upotrebu jer većina zemalja ne priznaje oporavak od Covida stariji od šest meseci.

„Razgovaramo o tom pitanju i gruzijska vlada bi mogla da dozvoli posebne Covid propusnice za pojedince koji planiraju da putuju, a QR kod propusnica će biti usklađena sa međunarodnim standardima“, objasnio je Amiran Gamkrelidze.

Tikaradzeove napomene dolaze nakon što je gruzijski premijer Irakli Garibašvili prošle sedmice presudio da bez obzira kada se građanin oporavi od Covida, od 1. decembra će dobiti zelenu propusnicu za ulazak u brojne javne prostore, uključujući restorane, barove, prostore za zabavu i druge prostore u slobodno vreme.

Od izbijanja pandemije, kavkaska nacija je registrovala preko 825.000 slučajeva Covida i zabeležila više od 11.700 smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom.

Nulta Tačka/RT