Sve vesti Svet

Gugl ograničio rad gugl mape u Ukrajini

Gugl ograničio rad gugl mape u Ukrajini
Pisao Elena Vuk

Gugl je onemogućio korišćenje nekoliko alata za mape u Ukrajini koje bi mogle biti korištene za praćenje kretanja trupa i civila tokom trenutne situacije u ovoj zemlji.

Funkciju saobraćaja uživo Gugl mapa, koja označava saobraćajne gužve i druge uslove na putu na osnovu podataka o brzini i lokaciji sa telefona korisnika, mogle bi da koriste i ruske i ukrajinske vlasti da prate kretanje jednih drugih, kažu stručnjaci.

U stvari, istraživači koji su koristili ovaj alat prošle nedelje uspeli su da uoče ruske trupe kako se kreću ka gradu Harkovu na istoku Ukrajine, nekoliko sati pre nego što su pale prve bombe.

Gejtsov Majkrosoft uveo sankcije Rusiji

Džefri Luis, profesor kontrole naoružanja Instituta za međunarodne studije Midlberi, napisao je na Tviteru da je koristio ovu funkciju da „vidi prve znake invazije koristeći sloj saobraćaja na @googlemapsu“.

„Mislim da kompanije za velike podatke često ne žele da se direktno suoče s tim koliko korisni njihovi podaci mogu biti“, rekao je Luis za Vice.

Mislim, kul je kada to radimo, zar ne? Možda bi bilo manje kul da su Rusi uspeli da urade nešto slično, znate, uočavanju ofanzive Ukrajinaca.

Funkcija saobraćaja uživo je takođe korišćena za praćenje ukrajinskih civila koji beže od sukoba, sa snimcima ekrana postavljenim na društvenim mrežama na kojima se vide miljama duge saobraćajne gužve pune izbeglica duž granice zemlje sa Poljskom.

Najmanje 400.000 Ukrajinaca pobeglo je u susedne zemlje, prema agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Portparol Gugla je potvrdio za The Post da je kompanija onemogućila funkciju saobraćaja uživo radi bezbednosti Ukrajinaca nakon konsultacija sa regionalnim vlastima.

Vozači koji koriste detaljnu navigaciju u Ukrajini i dalje mogu da pristupe informacijama o saobraćaju, dodao je Gugl.

Kompanija je takođe saopštila da je onemogućila funkciju Gugl mapa u Ukrajini koja je koristila podatke o lokaciji da pokaže „zauzetost“ mesta kao što su prodavnice prehrambenih proizvoda i restorani.

Fejsbuk je u ponedeljak saopštio da je onemogućio oko 40 lažnih naloga, grupa i stranica usmerenih na ljude u Ukrajini koji su promovisali lažne vesti o ratu.

Fejsbuka, Jutjub i Tviter su već uveli blokade ruskim državnim medijima, uključujući RT i Sputnjik.

Nulta Tačka/NewYorkPost