Sve vesti Svet

Gvatemala: Za abortus 25 godina zatvora, zabranjeni istopolni brakovi

Gvatemala: Za abortus 25 godina zatvora, zabranjeni istopolni brakovi

GVATEMALA SITI – Kongres Gvatemale odobrio je zakon kojim se za abortus predviđa kazna do 25 godina zatvora, zabranjuju istopolni brakovi i podučavanje u školama o seksualnim različitostima.

Zakon o zaštiti života i porodice, koji je predložila konzervativna partija Viva, neočekivano je podržala velika većina poslanika, uključujući saveznike predsednika Alehandra Đamateija, prenosi Rojters.

Kazna za abortus povećana je sa, između pet i 10 godina, na 25 godina zatvora, osim kada je život majke u opasnosti.

Zakon zabranjuje podučavanje dece i mladih o seksualnim različitostima i rodnoj ideologiji, a navodi se da nijedna druga orijentacija osim heteroseksualne “nije normalna”, navodi Rojters.

Aktivisti i pojedini političari kritikovali su zakon koji je izglasan na Međunarodni dan žena, a gvatemalski ombudsman za ljudska prava Jordan Rodas rekao je da će ga osporiti zbog ugrožavanja osnovnih prava i sloboda.

“Ovim zakonom se krše ljudska prava, krše međunarodni sporazumi koje je ratifikovala Gvatemala, to je nazadovanje u slobodama”, rekao je Rodas novinarima ispred Kongresa.

Donošenje Zakona o zaštiti života i porodice je bilo stopirano od 2018. godine, a da bi stupio na snagu potrebno je da bude objavljeno u službenom listu zemlje, navodi Rojters.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ – Mladi lekar rešio da PROGOVORI – Otkrivena prava ISTINA o medicini

Nulta Tačka/RTV