Region Sve vesti

Hakerska grupa tvrdi da poseduje podatke Skupštine Crne Gore

Hakerska grupa tvrdi da poseduje podatke Skupštine Crne Gore

Poznata hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com – medij specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti.

Taj medij objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe koja svedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odjeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine, navodi securityweek.com.

„Sajber-kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku sa zaposlenima u banci, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadi i poreske dokumente“, piše securityweek.com.

Sajt Skupštine i njeni ostali web servisi nisu dio informaciono-telekomunikacione strukture Vlade Crne Gore koja je pod sajber napadima poslednje sedmice, već su IP adrese koje koristi parlament deo infrastrukture telekomunikacione kompanije One (bivši Telenor), pokazuju podaci iz javno dostupnih baza podataka.

Kako piše securityweek.com, Kuba ransomver postoji od 2019. godine, a FBI je prošle godine izdao upozorenje o tome da sajber kriminalci ciljaju kritične infrastrukture.

Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske kanale i ulazak ruskim državljanima

Oni su bili upoznati sa otprilike 50 ciljanih subjekata, a prema pisanju ovog medija, hakeri su primili desetine miliona dolara od žrtava. Analiza koju su prošle godine sproveli Security Joes i Profero pokazala je da operateri Kuba ransomvera verovatno govore ruski, piše Pobjeda.

Kako podseća ovaj medij, u maju, akter pretnje koji stoji iza ozloglašenog ransomvera, ciljao je kompjuterske sisteme Kostarike i zapretio da će svrgnuti vladu.

Kako navodi MUP, nakon prvog sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina sa pravnim atašeom FBI za Crnu Goru, Srbiju i BiH Kenetom Brajanom, koji je iskazao spremnost FBI za konkretnu podršku crnogorskim kolegama već danas je odobren dolazak FBI CAT-a (Cyber Action Team) koji će učestvovati i pomagati u istrazi u odnosu na nedavne sajber napade u Crnoj Gori.

MARIO ZNA UŽIVO- Da li ste spremni za NOVE MERE?! – Počela je ENERGETSKA HISTERIJA a CILJ JE ISTI

Nulta Tačka/Mediji