Sve vesti Tehnologija

HAKOVAN FBI?! POKRENUTA ISTRAGA NAKON ŠTO JE SA JEDNOG OD SERVERA OVE OBAVEŠTAJNE AGENCIJE POSLATO NA HILJADE MEJLOVA KOJI UPOZORAVAJU NA SAJBER NAPAD

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu nakon što je sa jednog od njegovih servera poslato na hiljade lažnih mejlova koji upozoravaju na mogući sajber napad.

Vladina agencija je saopštila da je incident u subotu ujutru bio deo “tekuće situacije“, ali nije navela više detalja.

Poruke navodno potiču od američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost i u njima se upozorava na pretnju ispod naslova: “Hitno: pretnja u sistemima”.

U mejlovima je primaocima rečeno da su oni meta “sofisticiranog lančanog napada“ grupe za iznuđivanje poznate kao Dark Overlord, navodi neprofitna anti-spam firma Spamhaus.

“Izazvali su mnogo smetnji jer su zaglavlja stvarna, zaista dolaze iz infrastrukture FBI”, naveo je Spamhaus i dodao da u mejlovima nema imena ili kontakta osobe koja je poruku poslala.

Američki mediji navode da je poslato više od 100.000 mejlova.

FBI je u subotu saopštio da je “upoznat sa incidentom koji uključuje lažne e-poruke sa naloga @ic.fbi.gov”.

Agencija je saopštila da je hakovani hardver isključen ubrzo pošto je problem otkriven i upozorila je javnost da bude “oprezna prema nepoznatim pošiljaocima” i da prijavi sumnjive aktivnosti vladi.

Još nije jasno da li je mejlove poslao pojedinac sa odobrenim pristupom serverima FBI ili su umešani hakeri.

NultaTačka/BBC