Stav

UDAR NA PREDSEDNIKA BRAZILA! BRAZILSKI ZAKONODAVCI POKREĆU OPTUŽBE ZA ,,UBISTVA” PROTIV BOLSONARA JER SE PROTIVI KOVID DIKTATURI

Udar na predsednika Brazila je očekivan, imajući u vidu da on predstavlja glavni kamen spoticanja daljeg unapređenja Covid-19 mera u Brazilu. S tim u vezi, zakonodavci u Brazilu preporučiće optužnice za ubistva, usmerene protiv predsednika Bolsonara zbog postupanja u vezi sa Covidom-19 virusom, procurilo je u izveštaju Senata od 20. oktobra 2021. godine.

Bolsonaro bi se mogao suočiti sa 13 krivičnih prijava povezanih sa politikom koja je navodno dozvolila širenje koronavirusa i povećanje broja smrtnih slučajeva u zemlji, (preko 600.000), kaže se u procurelom dokumentu Senata koji je kucan na 1.200 stranica do kojeg su u utorak došli Reuters, CNN i New York Times .

Takođe, u nacrtu izveštaja se preporučuje naknada za 69 ljudi, uključujući tri Bolsonarova sina i druge sadašnje i bivše visoke funkcionere. Bolsonaro se smatra odgovornim za greške vlade počinjene tokom pandemije virusom Covid-19. Zatim, u izveštaju dalje sledi da je Bolsonaro “nepromišljenim” pristupom, a da bi se postigao “imunitet stada” u Brazilu, zemlju izložio “konkretnom riziku od masovne infekcije.”

“Odluka da se ne nabave vakcine između jula 2020. i najmanje januara 2021 … na kraju je odnela živote hiljada Brazilaca.”

Izveštaj koji je pripremilo 11-člano veće predvođeno senatorom Renanom Calheirosom, ostaje u nacrtu i još uvek mora proći glasanje u Senatu, tokom kojeg bi se mogao izmeniti ili uložiti veto na njega. Glasanje će se održati naredne nedelje, navodi Reuters.

“Mnoge smrti mogle su se sprečiti”, rekao je Calheiros za New York Times u nedavnom intervjuu, misleći na žrtve pandemije. “Lično sam uveren da je (Bolsonaro) odgovoran za njihovu strašnu smrt.”

Pod pretpostavkom da je Senat blagoslovio poduži izveštaj, brazilski tužilac prvo mora podići optužnicu, tako da postoji još jedna prepreka pre nego što bi se predsednik zaista suočio sa sudskim postupkom. Bolsonaro je odbacio istragu kao politički motivisanu “šalu”, rekavši da nije zabrinut zbog mogućnosti podizanja optužnice protiv njega.

Izveštaj je objavljen nakon šestomesečne kongresne istrage kao odgovor na akcije Bolsonarove administracije na pandemiju, koja je zemlju pogodila oko februara 2020. i od tada postala jedna od najtežih na svetu.

Nekada nazvan “Trump of Tropics” zbog svog bombastičnog stila, brazilski predsednik poslednjih je nedelja vodio kontroverzan život i na drugim područjima. Pozivajući se na krčenje šuma i “masovno uništavanje” velikih delova amazonske prašume, nekolicina ekoloških grupa podnela je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) optužujući Bolsonara za “zločine protiv čovečnosti” i zahtevajući istragu globalnog tela.

NultaTačka/RT