Sve vesti Svet

Haos na Šri Lanki! Dvoje umrlo u redu za gorivo- Država nema papira i mastila da štampa račune- Sve puklo

Haos na Šri Lanki! Dvoje umrlo u redu za gorivo- Država nema papira i mastila da štampa račune- Sve puklo

Najmanje dvoje ljudi na Šri Lanki umrlo je dok su čekali u dugim redovima za gorivo, rekli su zvaničnici u nedelju, jer široka nestašica uzrokuje još veće siromaštvo i teškoće širom ove ostrvske države.

Šri Lanka se bori sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj istoriji kao nezavisna država, sa nedostatkom deviza za kupovinu vitalnog uvoza, što smanjuje ponudu osnovnih dobara.

Vozači su primorani da satima čekaju ispred benzinskih pumpi, a vlada je uvela neprestana isključenja struje jer elektroprivrede nisu u mogućnosti da plate dovoljno stranog goriva da zadovolje potražnju.

Policija je saopštila da se 70-godišnji muškarac koji je stajao u redu za kupovinu benzina srušio i umro na benzinskoj pumpi na periferiji glavnog grada Kolomba u nedelju.

To je druga takva smrt u isto toliko dana, nakon što se još jedan stariji muškarac srušio u Kandyju dok je čekao da kupi butan bocu koja se zbog nemaštine koristi kao gorivo za kuvanje, potvrdila je policija u gradu.

Britanski psi rata u Ukrajini krivi za raketni napad na centar za obuku plaćenika u kojem je poginulo njih 35

Izveštaji lokalnih medija navode da se više žena koje su stajale na vrelom suncu da kupe gas za kuvanje onesvestile na nekoliko lokacija širom ostrva tokom vikenda.

Pošiljke nafte i tečnog naftnog gasa ne postoje u glavnoj luci u Kolombu, a uvoznici ne mogu da skupe dovoljno strane valute da ih plate.

Plandemija Covid-19 ugušila je turistički sektor Šri Lanke – ključnog izvora deviza – a doznake stranih radnika su takođe smanjene.

Vlasti su prošle sedmice objavile da će zemlja tražiti pomoć od MMF-a kako bi rešila svoju pogoršanu krizu spoljnog duga i povećala rezerve.

Agencije za rejting i strani analitičari doveli su u sumnju sposobnost ove zemlje u nedostatku novca da servisira svoj spoljni dug od 51 milijardu dolara, sa 6,9 milijardi dolara koje treba otplatiti ove godine.

Nedostaci su izazvali pustoš u gotovo svim aspektima svakodnevnog života, a vlasti su ove sedmice odložile ispite za skoro tri miliona učenika zbog nedostatka papira i mastila.

Ostrvska elektroprivreda takođe je rekla da nema papira za štampanje mesečnih računa za milione potrošača.

NultaTačka