Sve vesti Svet

Hiljade Škota se radovalo smrti kraljice

Hiljade Škota se radovalo smrti kraljice

Britanska kraljica Elizabeta našla se i posthumno na udaru brojnih Škota koji ne bi voleli da više išta imaju sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Naime, u Škotskoj, baš kao i među Ircima, postoje dve struje – oni koji su lojalni britanskoj kruni, i oni koji su za nezavisnost svojih nacija od te vlasti.

Kada je o fudbalu reč, u Škotskoj su “glavni” večiti rivali iz Glazgova, Rendžers i Seltik. A dok su lokalni Rendžersovi navijači gotovo po pravilu protestanti i, gotovo do poslednjeg, odani kruni Velike Britanije, Seltikovi su posebna priča.

Sam klub “kelta” osnovali su irski katolički sveštenici, pa je Seltik tokom prethodnih decenija bio i više od obične fudbalske ekipe – bio je pogodno tlo za okupljanje onih kojima je ideja o nezavisnosti (i Irske, a i Škotske) draža od bilo koje “tuđe krune”.

Ne verujte svojim očima: Vučić izjavio da šetnje na Evroprajdu nije bilo

Upravo zato su se za jedan priličan skandal, a iz njihovog ugla – vrlo zabavan momenat, navijači Seltika pobrinuli na utakmici sa Sent Mirenom. Iako taj meč nije završen baš dobro po škotskog giganta (izgubio je u gostima sa 2:0), početak utakmice je mnoge iznenadio.

Bio je napravljen plan da se održi minut tišine u čast preminule kraljice, a da se onda naredni minut posveti aplauzu koji bi bio upućen njoj, odnosno onome što je uradila za Veliku Britaniju.

Međutim, kada je trebalo da počne aplauz, navijači Seltika su počeli da izvode lokalnu pesmu koja bi kod nas mogla da bude ono čuveno “Kad si srećan, lupi tada dlan o dlan”. Oni su, uz pevanje tih stihova, dodavši im i reči “Ako mrziš kraljevsku porodicu, lupi dlan o dlan”, podigli i transparent sa tom porukom.

I, usred aplauza celog stadiona u čast britanske kraljice, navijači Seltika su sve to “pretvorili” u neku svoju “sliku radosti”. Skandaloznu, po mišljenju svih koji su odani britanskoj kruni, ali i onih kojima ismevanje bilo čije smrti, prosto, nije u redu.

Ovako je izgledao taj momenat na stadionu:

Nulta Tačka/Novosti