Region Sve vesti

HRVATSKA OD 1. OKTOBRA UVODI KOVID PROPUSNICE ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE! ONAJ KO HOĆE DA SE TESTIRA MORAĆE TO DA RADI O SVOM TROŠKU

Lekari, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje od 1. oktobra na radno mesto moći će da dođu isključivo uz digitalnu kovid-potvrdu, piše danas hrvatski Večernji list.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Zeleno svetlo dobiće na osnovu jednog od tri uslova, a to su vakcinacija, prebolevanje bolesti ili negativan test na kovid.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže da o uvođenju kovid-potvrde razgovaraju već nedeljama, a zvanična odluka biće doneta tokom sledeće sedmice.

„Samo uvođenje trebalo bi da bude početkom oktobra. Za takvu organizaciju ipak je potrebno vremena. Moramo održati sastanke s upravama bolnica, a naposletku, i zaposleni će imati neko vreme da se ipak odluče za onu najbolju varijantu, vakcinaciju“, objašnjava Beroš i dodaje da je u toku nabavka testova za zaposlene.

AMAZON OTVARA 2 PRODAVNICE ,,WHOLE FOODS-a” BEZ RADNIKA ZA KASOM

U prvoj fazi testiranje za zaposlene biće besplatno, a planira se da se nakon mesec i po ili dva, testiranja sprovode o vlastitom trošku. Iako većina smatra da je testiranje trebalo odmah naplatiti zaposlenima, jer se od zdravstvenog osoblja očekuje da bude vakcinisano, Beroš je odlučio da da vremena za prilagođavanje.

„Iako bi to bilo opravdano, nisam odmah za takav korak. Mišljenja sam da moramo svima omogućiti da još jednom razmisle i vakcinišu se“, smatra Beroš.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravstva, od 6. septembra u sistemu hrvatskog zdravstva dvema dozama vakcinisano je 60,67 odsto zaposlenih, a niti jednu dozu nije primilo njih 33,56 odsto.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/Agencije