Region Sve vesti

HRVATSKI DOKTOR: SVE ONI KOJI MISLE DA SE NEĆE RAZBOLETI ZATVORITI U KUĆE 2 GODINE I DA SE ODREKNU ZDRAVSTVENE POMOĆI

Pisao Elena Vuk

Epidemiolog Dr. Marijo Parčina: Ne želiš se vakcinisati? O.K., onda potpiši da se odričeš ‘intenzivne‘. Hrvatska definitivno kasni, a zaraziće se svi…

Dr. sc. Marijo Parčina iz bolnice u Bonu kaže da bi trebalo uvesti pravilo da, ko neće da se vakciniše, potpiše da odbija bolničko lečenje. On je za Slobodnu Dalmaciju rekao da dileme nema da će se svi zaraziti koronavirusom, jer je u pitanju respiratorni virus i za dve godine, od kada počne da kruži, svi se sa njim zaraze.

“Apsolutno je nemoguće da se izbegne”, rekao je i dodao da bi onda svi koji misle da se neće razboleti trebalo da se zatvore u kuću na dve godine, nigde ne izlaze, a i onda, kada bi izišli, opet bi se zarazili.

“Pitanje je samo hoće li se teže razboleti, a kada ste vakcinisani, u tom slučaju imate bolje karte u ruci. Ako niste, od starta imate lošije”, kaže ovaj medicinski stručnjak.

Za odbijanje vakcinacije, između ostalog i u Hrvatskoj, navodi da je kriv sistem.

“Nisu Hrvati ništa drugačiji od drugih, možda se razlikuju po temperamentu, ali sistem je kriv što se vakcinacija nije promovisala godinama unazad. Sistem obrazovanja, sistem javnog zdravlja… Vakcinacija je nešto što je suština medicine, što, praktično uz vodu, poboljšava kvalitet života. O tome je trebalo govoriti pre deset godina, a ne tek sada, kad živimo u pandemiji”, naglašava hrvatski mikrobiolog i epidemiolog.

Smatra i da Hrvatska definitivno kasni sa oštrijim merama, ali njih ionako diktira politika, koja im daje smer, a stručnjaci čupaju kosu pokušavajući da situaciju maksimalno izbalansiraju.

“U Hrvatskoj bi definitivno trebalo ukinuti više slobode nevakcinisanima, više toga bi trebalo regulisati, a pre svega bi trebalo napraviti veći pritisak na testiranje i na one koji se nisu vakcinisali. Nemam ništa protiv bilo koga… O.K., jesi antivakser?! Super, može. Mi moramo sve ljude da poštujemo. Ali ti isti ljudi moraju poštovati nas. Ako ti ja kao antivakseru kažem da postoji velika mogućnost da ćeš završiti na intenzivnoj i ti i dalje ne želiš da se vakcinišeš, onda izvoli, potpiši da se, u slučaju oboljenja, odričeš intenzivne nege. Verujte mi da niko od njih to ne bi potpisao”, zaključuje Dr. Parčina.

Nulta Tačka/SlobodnaDalmacija