Sve vesti Svet

ILON MASK doneo odluku! Ako kupi Tviter mnogi direktori će biti otpušteni a plate u odboru će biti 0 dolara!

ILON MASK doneo odluku! Ako kupi Tviter mnogi direktori će biti otpušteni a plate u odboru će biti 0 dolara!

Milijarder i najbogatiji čovek na planeti Ilon Mask smislio je brz način da smanji neke troškove ako pobedi u pokušaju da preuzme Twitter: prestanak plaćanja članovima uprave kompanije, koji su pokušali da blokiraju preuzimanje.

Mask, čije bogatstvo Forbes procenjuje na gotovo 270 milijardi dolara , obećao je u ponedeljak da će otpustiti direktore sa Tvitera – ili barem prekinuti njihovu kompenzaciju – ako i kada prođe njegovo preuzimanje vredno 43 milijarde dolara. On je dao svoj komentar kao odgovor investicionom savetniku Geriju Bleku, koji je istakao da Twitter svojim članovima odbora plaća 250.000 do 300.000 dolara godišnje u gotovini i deonicama za njihov honorarni rad kao spoljni direktori.

“Plata odbora će biti 0 dolara ako moja ponuda prođe, tako da je to ušteda od 3 miliona dolara godišnje”, rekao je Mask u objavi na Twitteru.

Blek je odgovorio da bi Mask mogao smanjiti godišnje operativne troškove za dodatnih 75 miliona dolara ako bi otpustio 10% zaposlenih na Twitteru – što je dovoljna ušteda da podupre 10 milijardi dolara za finansiranje preuzimanja.

Mask planira da Twitter učini privatnim nakon što završi akviziciju, za koju je rekao da će mu pomoći da otključa puni potencijal kompanije za zaradu tako što će je učiniti “platformom za slobodu govora širom sveta”. Upravni odbor Twittera jednoglasno je u petak izglasao usvajanje takozvane “otrovne pilule” u pokušaju da blokira preuzimanje.

Izvršni direktor Tesle i SpaceXa istakao je u subotu da će s predstojećim odlaskom suosnivača Twittera Džeka Dorsija iz odbora sledećeg meseca, gigantom društvenih medija upravljati ljudi koji poseduju samo nekoliko deonica. “Objektivno, njihovi ekonomski interesi jednostavno nisu usklađeni sa deoničarima.”

Blek je tvrdio da ako direktori odbiju da ispoštuju svoju fiducijarnu dužnost prema deoničarima, trebaju biti smenjeni. Mnogi posmatrači dovode u pitanje da li odbor maksimizira prinose deoničara tako što stoje na putu prošlonedeljnoj ponudi za preuzimanje od 54,20 dolara po deonici, koja je 28. januara, dan pre nego što je Musk počeo kupovati deonice, označila premiju od 54% u odnosu na tržišnu vrednost deonica.

Milijarder rođen u Južnoj Africi, koji je prvi otkrio da je ranije ovog meseca akumulirao 9,2% udela u Twitteru, rekao je da će se članovi odbora izložiti “titanskoj” pravnoj odgovornosti ako prekrše svoju fiducijarnu obavezu prema deoničarima. On je taj komentar dao kao odgovor na spekulacije da Tviterov odbor razmatra „otrovnu pilulu“, koja bi razvodnila ulog “neprijateljskog” ponuđača.

KO JE ILON MASK I KAKAV JE NJEGOV HORSKOP! DA LI JE UOPŠTE SA OVE PLANETE?

Zagonetni tvit koji je Mask postavio u Subotu “Voli me nežno” pokrenuo je spekulacije da će on pokušati da preuzme kontrolu nad Twitterom tako što će dati tendersku ponudu za deonice koje još uvek ne poseduje. Takva ponuda bi pozvala sve akcionare da ponude svoje akcije na prodaju po ponuđenoj ceni u određenom vremenskom periodu. Tenderske ponude obično premašuju tržišnu cenu deonica, dajući investitorima priliku da isplate novac uz profit.

Međutim, predloženo preuzimanje je više od borbe oko povrata ulaganja. Maskovu ponudu proslavili su zagovornici slobode govora, a napali su je protivnici – uključujući neke zaposlene na Twitteru – koji tvrde da bi on otvorio platformu za više “dezinformacija” i uznemiravanja na internetu.

NultaTačka