Sve vesti Svet

MOSKVA nudi nagradu za informacije o dvojici komandanata AZOVA

MOSKVA nudi nagradu za informacije o dvojici komandanata AZOVA

Moskva nudi nagradu za informacije o dvojici ukrajinskih nacionalističkih lidera optuženih za mučenje i ubijanje ruskih zarobljenika.

Moskva će ponuditi nagradu za svaku informaciju koja bi dovela do hapšenja dvojice komandanata zloglasnog ukrajinskog puka Azov koji su optuženi za brutalno mučenje i ubistvo ruskih zarobljenika, objavilo je u sredu Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom sajtu.

Poternica je raspisana za 28-godišnjeg Konstantina Nemičeva i 26-godišnjeg Sergeja Veličku, koji su služili kao komandanti u puku Azov. Vrhovni sud Rusije je u junu proglasio jedinicu terorističkom organizacijom. Oba borca su stavljena na međunarodnu poternicu, kao i na rusku listu „deset posebno opasnih traženih kriminalaca“.

Mnogi Youtube kanali u Srbiji ugroženi! Isplivao zvanični NACRT cenzure za one koji pričaju o Rusiji i Ukrajini (VIDEO)

„Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije odlučilo je da ponudi nagradu za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog nacionalističkog bataljona Konstantina Nemičeva i Sergeja Velička, optuženih za krivično delo iz člana 317. Krivičnog zakonika Ruske Federacije. Ruska Federacija“, napisala je pres služba ministarstva i dodala da će za informacije o svakom pojedincu biti isplaćeno milion rubalja (~16.600 dolara).

Ministarstvo je ranije pozvalo na hapšenje dvojice komandanata Azova još u maju nakon što ih je Istražni komitet Rusije identifikovao kao odgovorne za „nanošenje višestrukih telesnih povreda ruskim vojnicima” kao i brojna ubistva ruskih zarobljenika.

I Nemičev i Veličko su trenutno deo Krakenovog puka koji deluje u blizini grada Harkova, koji se prvenstveno sastoji od veterana Azova i drugih neonacističkih boraca i dobrovoljaca.

Puk sebe opisuje kao specijalnu izviđačko-diverzantsku jedinicu pod ukrajinskim Ministarstvom odbrane, koja deluje odvojeno od Oružanih snaga. Prošle nedelje, rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su Krakenove snage pogubile oko 100 ukrajinskih vojnika koji su napustili svoje položaje usred ruskog prodora u oblast Harkova. Prema Moskvi, egzekucije su izvršene da bi se „suzbila panika i zastrašilo osoblje Oružanih snaga Ukrajine“.

NultaTačka/RT