Sve vesti Svet

ILON MASK: Stvarna inflacija je veća nego što nam govore

ILON MASK: Stvarna inflacija je veća nego što nam govore

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask smatra da je stopa inflacije veća od one koja se navodi u zvaničnim izveštajima, te očekuje da će se inflacija zadržati do kraja ove godine.

Stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je najviša u poslednjih 40 godina, a uzrok tome jeste i operacija Rusije u Ukrajini. Mask, koji je direktor kompanije „Tesla“, izjavio je da „Tesla“ nastoji da proizvede cenovno što pristupačnija električna vozila, ali da poskupljenja sirovina predstavljaju veliki problem. Sumnja da su zvanični izveštaji o inflaciji istiniti, prenosi Kliks.

– Mislim da zvanični brojevi ne ukazuju na stvarne razmere inflacije. Izgledno je da će se inflacija nastaviti do kraja ove godine. Ono što troškove kratkoročno čini niskim jesu ranije zaključeni ugovori sa dobavljačima. Nakon što oni isteknu, onda ćemo videti koliko će troškovi biti visoki – ukazao je Mask.

Osim poskupljenja, kompanija „Tesla“, kao i ostali proizvođači automobila, pogođena je nestašicom čipova. Mask tvrdi da njegova fabrika isporučuje automobile pod najboljim mogućim uslovima, prenosi Si-En-Bi-Si.

NultaTačka